Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Nederland wint 18 medailles op Brussels Beer Challenge

Geplaatst op dinsdag 20 november 2018

Nederland behaalde bij de 7e editie van de Brussels Beer Challenge 17 medailles. En hierbij sleepte het alcoholvrijebier ‘Playground non alcoholic IPA’ van VandeStreek Bier de prijs van de European Revelation in de wacht. Met 157 inzendingen (een lichte stijging in vergelijking met de 143 van 2017) zorgde Nederland voor een belangrijke afvaardiging. De Nederlandse podiumplaats van vorig jaar werd afgesnoept door Brazilië, maar met 18 medailles waaronder 2 gouden, 3 zilveren, 8 bronzen en 4 eervolle vermeldingen blijft Nederland in de buurt van de top-3. De 2 Nederlandse gouden medaille winnaars zijn Duits&Lauret Winterstout en La Trappe Blond.

Alcoholvrije winnaar
De verkiezing van het alcoholvrije bier van VandeStreek is bijzonder, in acht genomen dat er werd gekozen uit liefst 70 bierstijlen onderverdeeld in 8 categorieën. We mogen dit als een bewijs zien dat er voor het alcoholvrij bier een bijzondere toekomst is weggelegd. De ‘Playground non alcoholic IPA’ wordt dus de trotse opvolger van de ‘Gueuze Tilquin à l’Ancienne’ als European Revelation. In totaal telt de wedstrijd slechts 4 bekroonde alcoholvrije bieren.

De Nederlandse winnaars
De drie Nederlandse zilveren medailles gaan naar: Blame it on the monks (een collab met Monnik) van Jopen; Opperbock van Brouwerij Leeghwater en Swingers van Oedipus Brewing. De acht Nederlandse bronzen medailles gaan naar: Alfa Krachtig Dort van Meens Brouwerij; Amarillo Red IPA van Brouwerij ’t IJ; Othmar Rauch van Ootmarsummer Bierbrouwerij; Soelaas van Bruut Bier; Van Vollenhoven Extra Stout van Poesiat&Kater, Venloosch Alt van Lindeboom, Wazig van Bruut Bier en Wittekop van Brouwerij Belgica. De vier Nederlandse Certificates of Excellence gaan naar: Davo Bordo van Davo bieren; Het Ei van Kolumbus van Brouwerij Eanske; Jopen Mooie Nel van Jopen en het Pilsener van De Leckere.

Verrassingen
De Brussels Beer Challenge 2018 vond van 2 tot 4 november plaats in Mechelen (Vlaanderen) in een historisch gebouw van brouwerij Lamot. Bij deze zevende editie werden er stalen ingezonden vanuit 48 verschillende landen (11 meer dan in 2017). Brazilië (182) en China (101) stuurden veel meer bieren in dan het jaar voordien. Ook Australië was vertegenwoordigd en voor het eerst ontvingen we inschrijvingen uit Angola en Jordanië. Minder verrassend: de IPA’s blijven veruit de populairste categorie met 230 bieren. In totaal werden 1522 stalen blind geproefd, onderverdeeld in 8 categorieën. Een internationale jury bestaande uit 88 professionals kende quoteringen toe op basis van strikte criteria. Het proeftalent van deze juryleden liet de organisatie toe om na 3 wedstrijddagen 260 bieren te bekronen. België, de Verenigde Staten en Brazilië eisten het podium op. Nederland laat zijn podiumplaats van vorig jaar dus aan een relatieve nieuwkomer op de brouwersscène.