Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Nationale consumentenblindproeverij: winnaars Lekkerste Bockbier van Nederland 2023

Geplaatst op dinsdag 17 oktober 2023

De 21e verkiezing Lekkerste Bockbier van Nederland 2023 is gehouden op zaterdag 14 oktober 2023 bij havenbrouwerij Het Brouwdok in Harlingen. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld. Bij de standaars-bockbieren won Jopen Bier met Jopen 4-granen bok, bij de zware bockbieren won Brouwerij De Gekroonde Merlet met Belvedère Bock.

Sinds 2001 wordt er door de organisatie ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ een blindproeverij georganiseerd om te bepalen wat het lekkerste bockbier is van Nederland. In 2001 begonnen in twee cafés (Arendsnest in Amsterdam en de Bonte Koe in Purmerend) is de proeverij in de jaren uitgegroeid tot de grootste blindproefwedstrijd door consumenten en liefhebbers. In 2006 zijn ze van meerdere proefavonden in diverse cafés overgegaan naar één evenement in een van de Nederlandse brouwerijen waar de deelnemende bieren door de proevers in een competitie beoordeeld werden op het ‘lekker’ zijn.

Er werd een tweedeling gemaakt in de deelnemende bockbieren, waarbij een alcoholpercentage t/m 7% alcohol als standaard bockbier werd beschouwd en boven de 7% alcohol als zwaar bockbier. Alleen op fles gebottelde najaarsbockbier(en) die commercieel in de markt gezet zijn werden in de proeverij opgenomen.

Zaterdag 14 oktober 2023 werd voor de 21e keer de nationale blindproeverij ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ georganiseerd. De 52 ingezonden bockbieren werden beoordeeld door 160 proevers (consumenten). Deze proevers hadden zich vooraf aangemeld en kwamen uit het gehele land.

De einduitslag:

Standaard bockbieren (t/m 7% alcohol)

1. Jopen Bier / Jopen 4-granen bok

2. K.E.G.S. & Morebeer Brewing / Primal Rye

3. Texelse Bierbrouwerij B.V. / Texels Bock

4. Brouwerij de Molen / Bar & Bok

5. Tesselaar Familiebrouwerij Diks / Slufter Bok

6. Brouwerij Maximus / Bok-7

Zware bockbieren (> 7% alcohol)

1. Brouwerij De Gekroonde Merlet / Belvedère Bock

2. Burg Bieren / Burg Winterbok

3. Walhalla Craft Beer / Heimdall Imperial Rye Bock

4. Bierbrouwerij De Roos / Bikse Bock

5. Gulpener Bierbrouwerij BV / IJsbock

6. Brouwerij Homeland / Klapgijp #8

Verdere informatie via info@lekkerstebockbier.nl of www.lekkerstebockbier.nl