Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Middelburgs Abdijbierfestival blaast hoog van de toren

Geplaatst op dinsdag 21 mei 2019

Letterlijk, want de week voorafgaand aan het festival, dat op 24 en 25 mei in de abdij van Middelburg plaatsvindt, zal beiaardier Janno den Engelsman elk uur het carillon van de Lange Jan het Eerste Zeeuwse Bierlied laten spelen. Stichting Bier in Zeeland organiseert dit festival voor de vijfde keer en ter ere van dit eerste Lustrum zijn er vele bijzonderheden en nieuwe bieren. Het festival zal op vrijdagmiddag om 16.00 uur door de Commissaris van de Koning Han Polman samen met Janno den Engelsman officieel worden geopend.

Brouwerijen en bieren stichting BIZ

In de eeuwenoude Kloostergangen zullen weer vele brouwerijen, waarvan sommigen een primeur in het vat hebben, een plekje vinden om de bezoekers hun bieren te laten proeven. Het Walchers Bierbrouwers Gilde brouwt in de Wandelkerk. Stichting Bier in Zeeland maakte bierreizen naar België, Duitsland en Frankrijk en vrienden van het festival waren ‘bierkoerier’ en brachten bijzondere bieren mee uit Engeland, Zwitserland, Schotland en Italië.  Al deze fraaie bieren en nog veel meer zijn te proeven in de ondergrondse Grote Crypte.

De Kromme Watergang

Door chefkok Edwin Vinke van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant De Kromme Watergang uit Slijkplaat en zijn zoon Tom is een prachtig driegangen foodpairing-arrangement samengesteld. (Let op: dit arrangement is alleen in de voorverkoop te bestellen en kan ter plaatse niet meer worden aangeschaft). De Kromme Watergang heeft een bijzondere interesse voor alles wat zilt is en voor in het Zeeuwse voorkomende groenten en kruiden. HZ University of Applied Sciences presenteert tijdens het festival haar onderzoek naar zilte producten. In interactieve sessies bij de stand in de Wandelkerk zal worden ingegaan op geur- en smaakmoleculen uit het mariene milieu en hoe deze invloed hebben op allerlei seafood-producten. Jasper van Houcke, MSc, docent en senior onderzoeker en Puck Kerkhoven, culinair expert, zullen voor diegenen die wat dieper in de theorie van foodpairing willen duiken ‘workshops’ houden. Daarnaast zal aan de hand van voorbeelden uitgediept worden welke mogelijkheden er zijn om microalgen en zeewieren te gebruiken in het brouwproces. Dit past goed bij het streven van stichting Bier in Zeeland onderzoek te (laten) doen naar het opkweken en aanpassen van gisten uit zilte omgevingen voor toepassing bij het brouwen van bier.

Bands, primeurs en Bierquiz

Op het kleine abdijplein zullen tien bands het podium betreden, die met hun muziek deze speciale festivaleditie een feestelijk tintje zullen geven. De muziek zal worden afgewisseld door de presentatie van primeurs en door de Bierquiz volgens het Petje op Petje af principe. Naast de primeurs van de aanwezige brouwerijen, zal ook het Oostkerkbier Jolijt, dat gebrouwen is door de Stadsbrouwerij Middelburg, op het podium voor het voetlicht worden gebracht. De opbrengst van dit bier, dat genoemd is naar stadsbouwmeester Louis Jolijt onder wiens supervisie de bouw van de kerk in 1667 gereed kwam, komt geheel ten goede aan de Oostkerk. Tickets zijn verkrijgbaar via de website, www.abdijbierfestival.nl Daar vindt u ook alle informatie over het festival en over het foodpairing-arrangement van de Kromme Watergang. Facebook  en Twitter houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes.