Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Met ‘Sterk Rogge Bier’ van Gulpener de smaak van de regio in de fles

Geplaatst op donderdag 24 september 2020

Er is een nieuw bier van Gulpener: Sterk Rogge Bier. Sterk Rogge is het eerste bier uit het nieuwe brouwhuis dat gebrouwen is met een lokaal oergraan: rogge. Het bier is een collab tussen Gulpener en lokale vrund, partner en bio-teler Felix Huntjens. Het is een fruitig en licht pikant bier met veel mout, een stevig amberkleurig bier, dat veel lijkt op een tripel. Met dit bier kun je proosten op de lokale bio-diversiteit.

Sterk Rogge is een stevig amberkleurig bier, dat veel lijkt op een tripel. Het bier is gebrouwen met 40% ongemoute rogge, en dat is uniek. Om zoveel mogelijk smaak en aroma uit de rogge te toveren is het bier op hoge temperatuur vergist (voor de liefhebber: Gerardus-gist). Het resultaat is een kruidig, fruitig en een beetje zoetig bier. Sterk Rogge smaakt naar roggebrood, ontbijtkoek en naar het Limburgse Land. Het is een bier om op je gemak van te genieten.

Duurzaam bier

Gulpener nam deze zomer een nieuw brouwhuis in gebruik, het meest duurzame van Europa. Een nieuw filterproces zorgt ervoor dat Gulpener naast brouwgerst ook andere granen kan gebruiken om bier te brouwen. Gulpener koos samen met bio-boer Felix Huntjens voor rogge. Rogge is een oorspronkelijk (oer)graan uit de regio. De herintroductie van die granen is goed voor de biodiversiteit. Oergranen hoeven ook niet bespoten te worden, omdat ze een natuurlijke afweer hebben tegen de lokale ziektes, en dat is weer goed voor een langdurig gezonde bodem. Gulpener hoopt begin volgend jaar een nieuw bier te introduceren met het oergraan emmertarwe.

Sterk Rogge Bier is verkrijgbaar in 30cl-fles tegen een consumentenadviesprijs € 1,29. Het is te koop bij goede bierwinkels, slijters, in de supermarkt en via webshop.gulpener.nl