Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

‘Mei’ van Zaankanter Herman Gorter leidt tot bijzonder bier van Hoop

Geplaatst op woensdag 11 mei 2022

Zaanse roots was het voor bierjournalist en Zaankanter Raymond van der Laan een mooie inspiratie om een bier te ontwikkelen. Voor de nieuwe Hoop Limited Edition zocht Raymond het niet in Zaanse Duivekater, koekjes, toverrijst of borrelnoten – de Zaanstreek wordt immers de provisiekast van Nederland genoemd – maar in een wat poëtischer hoek: het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter. Een epos dat door de beroemde eerste regel ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ onmiddellijk associaties oproept met een mooie voorjaarsdag. Daar hoort een bier bij dat uitnodigend is en lekker doordrinkt.

Deze vraag (‘ontwikkel een bier!’) was Raymond voorgelegd door de mensen van Brouwerij Hoop. In hun serie Limited Editions, tien per jaar in totaal, wordt altijd een versie ingeruimd voor ‘een bekende craftbier persoon, niet zelf zijnde een brouwer’. Als schrijver en journalist schrijft Raymond geregeld over bieren. Daarnaast is hij bestuurslid van de overkoepelende Craft organisatie in Nederland en, bovenal, streekgenoot! Het bier mag sprankelen zoals een nieuwe lente dat doet, wanneer de zon zich vrijmoedig laat zien, de vogels fluiten en het jonge groen losbarst in het Zaanse polderlandschap. Laat je jas maar uit, en zuig je longen vol met tintelende voorjaarslucht. Dat gevoel.

“Als bierliefhebber ben ik geboren in hetzelfde Wormerveer als Gorter, bezocht vele bierplekken. En die plekken gaven de inspiratie voor de elementen van het bier dat dat voorjaarsgevoel gaat oproepen. In reizen naar Centraal-Europa, Italië en Noorwegen werden de stukjes van de smaakpuzzel gevonden. Graan, hop en gist: de heilige drie-eenheid die, naast het water, voor de smaak van ons bier zorgt. De puzzel werd in elkaar gezet door het team van Brouwerij Hoop: bierconsultant Derek Walsh en brouwer Pierre-Yves Lavoie leverden een huzarenstukje.” Dit zou zomaar eens je nieuwe favoriete bier kunnen worden. Smakelijk, vriendelijk, fris en fruitig, verrassend, verdiepend. Goed voor lijf en leden. Ga het proeven. Een nieuw lente, een nieuw bier.