Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Maximus Brouwerij bij Culinair Feest de ‘Oogst Van Utrecht’

Geplaatst op dinsdag 30 augustus 2022

Stadsdeel Leidsche Rijn viert op zaterdag 10 september (van 14.00-20.00u) haar eerste culinaire feest ‘De Oogst van Utrecht’ aan de Uilenboslaan van het Máximapark. Met dit Oogstfeest laat Leidsche Rijn zien dat het niet alleen de groene stadstuin, maar van oudsher ook de moestuin van Utrecht is met vele lokale producenten. Voorafgaand aan het oogstfeest vindt ook de jaarlijkse hopoogst van het Máximapark plaats bij de nabijgelegen Maximus Brouwerij. Van de hop die in het Máximapark groeit, brouwt Maximus Brouwerij jaarlijks haar Mockingbird bier. De hoppluk is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement met vele vrijwilligers.

Aanbieders uit Leidsche Rijn bieden hun lokale en ambachtelijke streekproducten aan voor directe consumptie aan tafel of om mee te nemen naar huis, variërend van kazen, worsten en vers bereide maaltijden tot lokale drankjes en bieren van Maximus. Utrechters worden uitgenodigd om te komen proeven en ontmoeten. Het oogstfeest is geïnspireerd op de Franse bourgondische plattelandstraditie, waarbij streekproducten en delicatessen op het marktplein worden aangeboden. Bezoekers kopen hun maaltijd en schuiven aan lange tafels aan bij vrienden en dorps- of buurtbewoners, bijdragend aan verbinding en het gemeenschapsgevoel. De sfeer is open, de toegang gratis, de prijzen schappelijk met échte lokale producenten en met heel andere sfeer dan bijvoorbeeld op foodtruck-festivals. Het eerste ‘Oogst van Utrecht‘-feest maakt deel uit van de viering van het 900-jarig bestaan van de stad, maar het is de bedoeling om dit tot een jaarlijkse traditie te maken om Utrechters uit de stad met Leidsche Rijn te verbinden.

Moestuin van Utrecht

Van oorsprong leverde het gebied rond Leidsche Rijn een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening van de stad Utrecht met vele landbouw- en veehoudersbedrijven, tuinderijen en boomgaarden. Ook nu is het nog een ‘moestuin’ van de stad en wordt er veel voedsel verbouwd en verwerkt door kleinere, lokale producenten. Met het Maximápark van 300 hectare heeft het ook een van de grootste stadsparken van Nederland en vormt het met buitengebieden de stadstuin van Utrecht.

Leidsche Rijn: gezond stedelijk leven

Stadsdeel Leidsche Rijn bestaat bijna 25 jaar en is inmiddels een volwaardig deel van Utrecht met 45% van het oppervlak en 90.000 inwoners. Het stadsdeel heeft met hedendaagse en historische ‘parels’ alles te bieden op het gebied van gezond stedelijk leven en is dé stads- en moestuin van het huidige Utrecht. De stichting Leidsche Rijn Netwerk wil het stadsdeel Leidsche Rijn en haar buitengebied onder de aandacht brengen bij bewoners, professionals en bezoekers van Leidsche Rijn en de zichtbaarheid en vindbaarheid van Leidsche Rijn als onderdeel van de stad Utrecht vergroten. Stichting Stadsdeel Leidsche Rijn Marketing wordt gedeeltelijk ondersteund door de gemeente Utrecht en is continu op zoek naar nieuwe samenwerkingen.