Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

‘Madame Rose’ Rosa Merckx (98) van Liefmans in Oudenaarde overleden

Geplaatst op woensdag 17 mei 2023

Rosa Merckx is dinsdag 16 mei jl. op 98-jarige leeftijd overleden. Rosa Merckx, die ook wel ‘Madame Rose’ werd genoemd, is bekend als voormalig algemeen directeur van de brouwerij Liefmans in Oudenaarde en vooral ook als de eerste vrouwelijke brouwmeester in België. De carrière van Rosa Merckx bij brouwerij Liefmans in Oudenaarde startte in 1946. Ze begon daar toen als secretaresse. Ze hielp ook mee om bepaalde bieren op punt te stellen. In 1972 overleed de eigenaar van de brouwerij, nam Rosa de leiding over en werd ze benoemd tot brouwmeesteres.

Rosa Merckx zette een stap terug toen Liefmans door Brouwerij Riva werd overgenomen. In 2008 keerde ze weer terug naar Liefmans toen de brouwerij door Duvel Moortgat werd overgenomen. Ze kwam er nog dagelijks over de vloer.

Rosa Merckx is thuis overleden, vlak voordat ze volgende maand 99 jaar zou zijn geworden. Zij woonde nog steeds naast Brouwerij Liefmans in de Aalststraat in Oudenaarde. Rosa Merckx was de eerste vrouw die in België de functie van brouwmeesteres uitoefende. Een bijzonder fenomeen aangezien de biersector in die tijd zeker nog door mannen gedomineerd werd. Tegenwoordig staat op elke Liefmans-verpakking nog haar handtekening en op het etiket van Liefmans Fruitesse is zelfs een afbeelding van haar gezicht te aanschouwen. Rosa was misschien nog wel het meest trots op de Liefmans Gouden Band, die ze als haar bier beschouwde. In 2014 kreeg Rosa Merckx de titel van Officier in de Kroonorde.

Uitgebreid interview in Bier! magazine 2013

Bijna tien jaar geleden stond er een uitgebreid interview met Rosa Merckx in Bier! magazine. In editie #20 (najaar 2013) liet Madame Rose haar indrukwekkende levensverhaal optekenen. Dit magazine is nog na te bestellen – zowel in print als digitaal – via de webshop van biermagazine.nl: https://biermagazine.nl/webshop/bier-magazine-20/