Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Lowlanders bier & foodpairing platform: welk bier kies jij bij je volgende diner?

Geplaatst op donderdag 6 augustus 2020

Bier heeft blijvende, culinaire meerwaarde. Dat weten de (sterren)chefs en sommeliers, maar ook de kritische drinker. Lowlander Botanical Beers – de brouwer die sinds 2016 onder andere succesvolle foodpairing-diners host – heeft nu al hun vergaarde kennis en inspiratie verzameld op een heus bier & foodpairing-platform. Met recepten, tips, downloads en de Lowlander Beer & Food navigator ontdek én maak je zelf de meest smakelijke combinaties. Het platform wordt gelanceerd met een serie unieke Botanical Brewkitchen pop-up diners door heel Nederland.

Wijn bij het eten kennen we allemaal, maar 79% van de millennials is geïnteresseerd in bier & foodpairing. Voor de diehard zien we hier en daar cocktails met foodpairing. Maar er is een derde, en blijvende, speler in het foodpairing spel: bier. Want waar wijn het voornamelijk moet hebben van één ingrediënt (de druif) en cocktails al snel complex zijn – inclusief vaak hoge alcoholpercentages – biedt alleen al de combinatie van de vier basisingrediënten van bier een interessant en breed spectrum aan smaak, aroma en textuur. Dat weten ook sommeliers en (sterren)chefs; zo heeft De Librije al jaren een bierkaart en weet de sommelier bij The Jane net zoveel van bier als van wijn. 

Maar onderschat ook de kritische drinkers niet: 63% vindt bier een betere match op tafel dan wijn, blijkt onder andere uit de succesvolle pop-up diners van Lowlander Botanical Beers. Naast de vier basisingrediënten van bier (mout, water, hop en gist) brouwt de botanisch brouwer met kruiden, specerijen en fruit – ofwel botanicals. Zo’n beetje alles wat de natuur aan smaak te bieden heeft wordt verkend – van citrusschillen en thee tot sparrennaalden – wat zorgt voor nóg meer variatie in smaak en karakter. Daar krijg je dorst en trek van.

Bier & foodpairing pop-up diners

Dat de smaakverkenning van Lowlander verder gaat dan bier weten ook chefs en gasten: sinds 2016 host Lowlander regelmatig bijzondere bier & foodpairing pop-up diners onder de naam Botanical Brewkitchen. En voor ieder nieuw bier duikt de brouwer – met en zonder chefs – de keuken in voor een passend recept. Alle kennis, recepten en inspiratie heeft Lowlander nu verzameld op een heus bier & foodpairing platform, inclusief gratis downloads en de Lowlander Beer & Food Navigator; een smaakwiel dat je de weg wijst naar de perfecte pairing.

Proeven? Schuif aan bij Lowlander
Je kunt natuurlijk zelf de keuken induiken maar ook lekker makkelijk aanschuiven bij Lowlander. Vanaf augustus slaat Lowlander namelijk de handen ineen met verschillende chefs en horecaondernemers voor een unieke serie pop-up diners waarbij bier & foodpairing natuurlijk centraal staat. Nu al is Lowlander te vinden bij I CHANGE in Delft voor een vijfgangen diner rondom ‘the value of food’. Of ga voor de ‘Liquid Lunch’ in de Golden Palm Bar van Bar The Tailor: de hele maand augustus geniet je in de prachtige tuin van vier gangen Botanical Beertails + Bites. Van een ‘Hout, Vuur & Smaak’ editie in Utrecht, tot viergangen fine dining bij Restaurant C. in Amsterdam en van een Guilty Sunday Roast bij FIG Food & Gym tot een walking dinner door Naturalis; er is de komende tijd meer dan genoeg te ontdekken:

Bar The Tailor Amsterdam     Botanical Beertails & Bites     Hele maand augustus

Vuurproeven Utrecht             Hout, Vuur & Smaak              21 en 22 augustus

Edel by Dennis Amsterdam    Diner @Ongepland Festival   27 augustus

FIG Food & Gym Utrecht        Guilty Sunday Roast               6 september

Restaurant C. Amsterdam      Sunday Botanical Lunch         6 september

Javaanse Meisjes Alkmaar     Indonesian Beer & Food         24 september

Autumn-The Home Edition    Online Lowlander pop-up       22 oktober

Velvet ‘s-Hertogenbosch        Elluf Elluf                                11 november

Naturalis Leiden                     De rijkdom van de natuur      TBC

De Limus Nijmegen                Botanical Beer & Foodpairing            TBC                

Alle informatie en ticket links zijn te vinden op de website van Lowlander.