Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Lowlander Beer start crowdfunding na succesvolle kerstbomencampagne

Geplaatst op donderdag 3 januari 2019

Duizend kerstbomen werden aangemeld na een enkele oproep: ‘Doneer je boom zodat wij er bier van brouwen.’ Het is bijna tien keer zoveel als Frederik Kampman, Chief Botanical Officer en oprichter van Lowlander Beer, begroot had toen hij besloot de gebruikelijke botanicals in zijn bier aan te vullen met gebruikte kerstbomen. Om de overdonderende hoeveelheid bomen daadwerkelijk te kunnen verwerken, startten de botanische brouwers van Lowlander de ‘Tree to Table’ crowdfundingcampagne. Het tweede leven van de kerstboom is al vanaf €20,- te financieren via Crowdaboutnow.

Van boom tot bier
Hingen er net nog kaarsjes aan, volgend jaar vult de kerstboom de glazen. Lowlander Beer brouwt komend jaar boom tot bier. Kampman: “Het is fantastisch dat de strijd tegen verspilling zo leeft. We staan niet alleen. Alleen zo kunnen we al deze bomen compleet recyclen. Van naald tot stam. Na de feestdagen is een kerstboom plots vuilnis. Zonde. Wij vonden een alternatief. In bier.” Dat bier is de tegendraadse Winter IPA, een verfrissend winterbier tussen de gebruikelijke zware en donkere najaarsbrouwsels. Dit jaar kocht Lowlander de daarvoor benodigde sparrennaalden nog in, maar in 2019 zijn het gebruikte kerstbomen die het bier zijn karakteristieke spararoma geven. En die waren er in overvloeden. Twee dagen na de launch moest er een wachtlijst geopend worden om te voorkomen dat gedoneerde bomen alsnog bij het vuil belanden.

‘Tree to Table’ Crowdfundingcampagne
Om al die honderden kerstbomen tot bier te brouwen, lanceert Lowlander vandaag de ‘Tree to Table’ crowdfundingcampagne. En het moet niet alleen bij bierbrouwen blijven. “Voor het brouwen hebben we alleen naalden nodig, die de vrijwilligers van zorgboerderij de Wijkse Loods en De Bossewaard voor ons plukken. Maar wij willen de complete boom hergebruiken. Dat vraagt om expertise die wij niet hebben.” Met de crowdfunding wil de brouwerij de hulp van verschillende experts inschakelen die de afgedankte kerstbomen tot onder anderen gift sets en kaas verwerken. Lowlander bedankt elke funder van de campagne met een van deze exclusieve producten die van de kerstbomen gemaakt worden. Zo ontvangen donateurs bij €20,- de nieuwe, limited edition Lowlander Botanical Brut met spar en champagnegist die naast de Winter IPA eind dit jaar van de kerstbomen gebrouwen wordt.

Meer mogelijkheden
Doneren kan nu via Crowdaboutnow. Daarnaast zoekt Lowlander nog nieuwe mogelijkheden om bomen een tweede leven te geven. Een chef die er worst van kan maken? Een rokerij die er vis mee rookt? Mogelijke partners melden zich via hello@lowlander-beer.com.