Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Lodewijk Dros schrijft boek ‘Int Texel gebrouwen’

Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021

Met vijf brouwerijen die samen maar liefst 49 typen bier maken, mag Texel wel ‘het eiland met de schuimkraag’ heten. Helemaal, omdat het een onbekende, maar rijke biergeschiedenis heeft van minstens 700 jaar. Dat is de bijzondere conclusie van Lodewijk Dros in zijn boek ‘Int Texel gebrouwen’. Zeven eeuwen bier op Texel, van zondige monniken tot Skuumkoppe

In dit prachtig geïllustreerde boek vertelt Dros de bierhistorie van zijn geboorte-eiland. Het verhaal is nooit eerder verteld, omdat bierhistorici altijd aan Texel voorbij hebben gekeken. Dat was onterecht. Lezers van ‘Int Texel gebrouwen’ ontmoeten middeleeuwse monniken met hun abdijbier, rebelse nonnen en Tesselsch Keuytbier. Ook komen ze tjoert en hooibier tegen, en het etiket van de eerste Skuum Koppe, die je ‘op kamertemperatuur’ moest drinken. Het boek biedt een boeiend portret van zeven eeuwen Texelse (bier)geschiedenis. Dat wijkt af van het romantische cliché van een eiland ver weg van de buitenwereld. Bierschrijver Marco Daane over ‘Int Texel gebrouwen’: “Zo kan biergeschiedenis zijn: informatief, bespiegelend en vermakelijk.”

Abdijbier

Het oudste gedocumenteerde bier dat Dros heeft gevonden, is van de monniken van Ludinga. Op basis van hun eigen, teruggevonden recept wil de Texelse Bierbrouwerij dit historische bier tot leven wekken. Als dat lukt én het smaakt, dan is het abdijbier volgend jaar voor iedereen te proeven, alleen op Texel.

Samenwerking

‘Int Texel gebrouwen’, over zeven eeuwen brouwen en bier drinken op het eiland, is ontstaan uit een samenwerking tussen het Wads Smaakhuus, De Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Courant. Lodewijk Dros kwam de geschiedenis van het Texelse bier op het spoor tijdens zijn onderzoek naar de originele keuken van de Waddeneilanden voor zijn boek ‘Lekker Wads’ (met Annette van Ruitenburg, 2021). Het project Het Wads Smaakhuus, dat die Wadse keuken verkent en uitdraagt, zocht voor de biernaspeuringen contact met de Texelse Bierbrouwerij, de oudste moderne brouwerij van het eiland. Deze heeft daarop het historisch onderzoek en de publicatie van ‘Int Texel gebrouwen’ mogelijk gemaakt.

Gratis

Het Wads Smaakhuus, de Texelse Bierbrouwerij en de Texelse Courant bieden het boek gratis aan alle abonnees van de krant aan. Voor anderen is het vanaf 19 oktober te koop, het ligt dan voor € 12, 95 in de boekhandels en het proeflokaal van de Texelse Bierbrouwerij. Bestellen kan ook via www.hetwadssmaakhuus.nl (ook als e-book).