Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Lever je kerstboom in met het Lowlander Treecycle-programma

Geplaatst op woensdag 21 december 2022

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt. Bovendien zijn sparrennaalden een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen. Zonde om weg te gooien! Lowlander vond een alternatief. In bier. Als brouwer met botanicals, en vanuit de gedachte ‘waste to taste’ (bijdragend aan hun ‘Nature Positive’ missie), ontstond in 2018 het idee om kerstbomen in te zamelen en hiervan een bier te brouwen. Zo ook dit jaar. Op vrijdag 6 januari 2023 kun je jouw kerstboom inleveren bij een van de acht Treecycle locaties door heel Nederland. Je krijgt er een flesje Winter I.P.A. voor terug.

tHUIS aan de AMSTEL, Amsterdam | Bruxelles, Breda | Café Berger, Den Haag | Jumbo Meerstad, Groningen | Wachtlokaal, Haarlem | Stroom Lent, Nijmegen | Supernova, Rotterdam | Botania, Utrecht

Lever op 6 januari 2023 tussen 12.00 en 20.00 uur je kerstboom in op een van deze punten en je krijgt er een flesje Winter I.P.A. voor terug. Help je mee om de naalden samen met Lowlander te plukken, dan is er ook een lekkere snack. Zorg dat je kerstboom nog gezonde, groene takken heeft, in een rookvrije omgeving heeft gestaan en niet geïmpregneerd is of nepsneeuw bevat. Op lowlander-beer.com/sustainable-christmas vind je alle informatie en het inleverformulier.

Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat

Voor de productie van Lowlander Winter I.P.A. is er 600 kilo sparrennaalden nodig. Na het verzamelen van zoveel mogelijk afgedankte kerstbomen, haalt Lowlander alle naalden zorgvuldig van de takken. Die plukken en conserveren ze. Dit doen ze door de naalden in een neutrale graanalcohol te leggen. Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaart het karakter. Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Eet & drink je kerstboom

Juist omdat de naalden van je kerstboom zo bomvol smaak en karakter zitten, kun je ook koken met sparrennaalden. Met het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ geeft botanisch bierbrouwer Lowlander meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers, Bol.com en de webshop van Lowlander.