Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Laatste rondje bierbrouwer Oroboros

Geplaatst op donderdag 19 april 2018

In Leiden en omstreken vonden de speciaalbieren van bierbrouwerij Oroboros gretig aftrek. Naast amberwit werden ook seizoensbieren gebrouwen, alle gestoeld op het circulogisch principe van optimale benutting van elke grondstof. Nu de brouwerij definitief haar deuren sluit, komt voor brouwers in binnen- en buitenland een robuuste, professionele en goed geoutilleerde installatie binnen handbereik waarmee verder uitgebreid en/of geprofessionaliseerd kan worden. Vanaf 9 april a.s. kan er online geboden worden op alle items. De kijkdag vindt plaats in Leiden op 19 april van 9 tot 12 uur. De veiling sluit 23 april.

Circulogisch brouwen
Andrej Pieterson, veilingmeester bij Troostwijk Veilingen zegt: ‘Tegenwoordig heeft vrijwel elke zichzelf respecterende stad wel een eigen brouwerij. Oroboros vormde hier geen uitzondering op, maar was met haar circulogisch brouwproces wel uniek.‘ Bij de productie van bier wordt het meeste van de graankorrel niet gebruikt. Het zijn voornamelijk de suikers en aroma’s die tijdens het brouwen in het bier belanden. Zonde om de rest van dit mooie product niet te benutten, dacht microbioloog en oprichter van Oroboros Ramon Bril. Hij slaagde erin het als voedingsbodem te gebruiken voor meerdere paddenstoelensoorten. Met name de oesterzwammenfamilie doet het er erg goed op. Als de zwammen helemaal uitgegroeid zijn, is alleen nog een hele zachte compost van de granen over. Perfect om weer terug over het graanveld uit te strooien. En zo is de cirkel rond: circulogisch dus.