Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Kompaan Den Haag en Beer Geeks samen sterk voor het goede doel

Geplaatst op zondag 10 januari 2021

Vrijdag 8 januari heeft brouwerij Kompaan in Den Haag hun brouwketels opgestookt om samen met een aantal andere Nederlandse brouwers het eerste Beer Geeks Beat ALS-bier te brouwen. De brouwers en de Beer Geeks – verenigd in een ruim 14.000 leden tellende Facebook-groep – slaan voor het derde jaar op rij hun handen ineen om zoveel mogelijk geld op te halen voor Stichting ALS. Het bier van Kompaan is het eerste bier van de zes verschillende bieren die in totaal gebrouwen zullen worden bij zes brouwerijen in Nederland.

Naar verwachting zal het sixpack bier begin maart beschikbaar zijn bij een groot aantal slijterijen in Nederland en bij de brouwerijen. Alle winst die met de verkoop behaald wordt gaat volledig naar de Stichting ALS.

Bij Kompaan is een barley wine – of in goed Nederlands gerstewijn – met fruit gebrouwen. Later deze maand en in februari zullen de vijf andere bieren gebrouwen worden bij de volgende brouwerijen: Frontaal (Breda), Moersleutel (Alkmaar), Baxbier (Groningen), Walhalla (Amsterdam) en VandeStreek (Utrecht). Ook hier sluiten zich weer andere Nederlandse brouwerijen aan om mee te denken over het recept of hun handen uit de mouwen te steken tijdens de brouwdag. In totaal hebben zich – ondanks corona – al 57 brouwerijen aangemeld om mee te doen aan deze actie.

Beer Geeks Beat ALS

De actie van de Beer Geeks is al behoorlijk op stoom. Het bier moet nog gebrouwen worden, maar met allerlei acties van individuele leden, de bijdragen van de brouwers en slijters is nu al ruim 35.000 euro opgehaald. Het is overweldigend en hartverwarmend om te zien wat de Nederlandse biercommunity voor elkaar kan krijgen als ze er met z’n allen de schouders onder zetten. Mooi om te zien hoe in deze onzekere tijd een actie als deze gewoon door kan gaan.

Beer Geeks op Facebook

De Beer Geeks-groep bestaat inmiddels ruim zeven jaar en is in die tijd gegroeid tot een actieve groep met ruim 14.000 leden. Bierliefhebbers verenigen zich hier om hun passie voor speciaalbier te delen. Meestal kritisch, soms lyrisch. Geen bier, brouwer of festival blijft in deze groep onbesproken en dat weten ook de meelezende brouwers te waarderen. Er wordt niet alleen veel over bier gepraat, maar er worden ook vriendschappen voor het leven gesloten. Craft beer is zoveel meer dan alleen een drankje.

Informatie en donaties

Voor nieuwtjes: https://www.facebook.com/BGBALS

Voor nieuws, merchandise en de ‘tussenstand’ www.beergeeksbeatals.nl 

Voor donaties en/of het aanmelden van eigen actie(s) kijk op: www.alsacties.nl/campagne/beergeeksbeatals2020.