Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Klooster Nieuw Sion start met de verkoop van haar eerste bier

Geplaatst op dinsdag 9 augustus 2022

Verscholen in de bossen bij Diepenveen, vlakbij Deventer ligt Klooster Nieuw Sion. Een voormalige trappistenabdij waar sinds kort bier gebrouwen wordt. De traditie van de Trappisten wordt daarbij in ere gehouden, in vele opzichten. Brouwerij Nieuw Sion ligt binnen de muren van het klooster en de actieve werkgemeenschap van het klooster werkt mee in de brouwerij. Met de opbrengst van de verkoop van het bier wordt dit unieke religieuze erfgoed levend en in stand gehouden.

Bijna twee jaar nadat het eerste idee ontstond om bier te brouwen met lokale ingrediënten én op de ‘ouwerwetse’ manier zoals monniken het deden, zijn de eerste bieren klaar voor de verkoop. De Sion Primeur, een smaakvol donkerblond bier en de Sion Dubbel, een klassiek donker kloosterbier. “Hoewel er snel meer bieren volgen, is nu het moment om de verkoop te starten”, aldus Marten IJmker, mededirecteur van het klooster en de brouwerij. “Je ziet dat het bier hier de tijd krijgt. We brouwen het, dan gaat het vier weken in de vergistingstanks, dan vullen we het af en mag het nog eens twee weken hergisten op fles. Nu dit is gelukt en we tevreden zijn over de smaak, willen we niet wachten om het te delen met de wereld.” In juni kondigde de brouwerij hun vlaggenschip de ‘Saison’ aan. Van oudsher een dorstlessend bier dat door landarbeiders op het veld werd gedronken na het werk. De Tripel die daar een maand later op volgde maakt het aanbod compleet. Voor oktober zit er een Bockbier in het vat.

Bierliefhebbers kunnen het bier verkrijgen in de kloosterwinkel bij Klooster Nieuw Sion, bij slijterijen, horeca en winkels in de regio, of heel modern thuis laten bezorgen via de webshop. Ook start de mogelijkheid een bierproeverij te boeken op het klooster. Daarbij volgt na een korte rondleiding door het klooster een proeverij in de kapschuur waar naast de brouwerij ook het proeflokaal is gevestigd. “We vinden het belangrijk dat mensen eerst weten waar ze zijn en waarom wij hier op deze manier brouwen. Daarna proeven we bij de brouwerij verschillende kloosterbieren met elk hun eigen verhaal”, aldus brouwer Frits Lutgerink. De proeverijen zijn alleen op afspraak, reserveren kan via de website.

Terwijl de eerste bieren al over de toonbank rollen, wordt het brouwproces verder geoptimaliseerd, worden nieuwe bieren gebrouwen en recepten doorontwikkeld. De brouwerij draait grotendeels op vrijwillige inzet en kan meer hulp gebruiken. Ook loopt er een crowdfunding waar je nog aan mee kunt doen. Meer informatie is te vinden op sionkloosterbier.nl