Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Kaap de Goeie Hop en Gielke Tripel zijn Huisbier van het Jaar 2024

Geplaatst op donderdag 7 maart 2024

Een Texels Strandpaviljoen en een Limburgs café-restaurant dat goed eten en mooie bieren combineert, zijn de winnaars van de tiende Huisbier van het Jaar-verkiezing van Entree. Een huisbier is een bier dat speciaal is gebrouwen voor een horecazaak. In de categorie licht (tot 6,5%) won een IPA van Texel, speciaal gebrouwen voor Strandpaviljoen Kaap Noord, door Tesselaar familiebrouwerij Diks. In de categorie zwaar (6,5% en hoger) won een tripel waaraan sinaasappel is toegevoegd. De Gielke Tripel is het huisbier van De Zoes in het Limburgse Helden, gebrouwen door brouwerij de Molen in Bodegraven.

De jury proefde in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (6,5% alcohol en meer). Twee jury’s gingen aan de slag om een topselectie te maken. De jury ‘zwaar’ bepaalde de ranking in de topselectie van de categorie licht en andersom. De best scorende bieren zijn dus door alle acht juryleden geproefd.

Texelse IPA wint in de categorie licht

In de categorie licht (tot 6,5%) won een IPA van Texel, speciaal gebrouwen voor Strandpaviljoen Kaap Noord, door Tesselaar familiebrouwerij Diks.

De jury over Kaap de Goeie Hop:

Wat vond de jury van het winnende bier in de categorie licht? Jurylid Fedor Vogel: “Een toegankelijke IPA voor een goedbezochte strandtent brouwen klinkt als een ABC-tje. Niets is minder waar. Maar de IPA van Tesselaar is een zeer geslaagde en doordrinkbare IPA waar je van wilt blijven genieten in het zonnetje.” Foodjournalist Puck Kerkhoven vindt dit “een prachtig bier. Verfrissend licht, maar krachtig, met mooie hoppen. Uitstekend afgestemd op de locatie waar hij wordt geschonken/ getapt.” Fiona de Lange gaf dit bier een hoge waardering en Stephanie Verkerk waardeerde de doordrinkbaarheid. “Vraagt om een tweede glas”, was het commentaar van jurylid Henri Reuchlin.

Tripel van De Zoes uit Helden wint bij de zware bieren

In de categorie zwaar (6,5% en hoger) won een tripel waaraan sinaasappel is toegevoegd. De Gielke Tripel is het huisbier van De Zoes in het Limburgse Helden, bij liefhebbers bekend als een adres met een breed bieraanbod en mooie bierspijscombinaties. Deze tripel is gebrouwen door brouwerij de Molen in Bodegraven.

De jury over Gielke Tripel:

Een fijne tripel, in balans, doordrinkbaar en met een zacht mondgevoel”, zegt Stephanie Verkerk. Jurylid Fiona de Lange prijst de combinatie van de fruitigheid, bitterheid en doordrinkbaarheid. Marcel Borghart: “Sinaasappel en perzik brengen een mooi fruitig randje”. Henri Reuchlin spreekt van een toegankelijke gelaagdheid door de toevoeging van sinaasappel. “Hier kun je gastronomisch wat mee.” Puck Kerkhoven spreekt van een allemansvriend en Ferry Wijnhoven maakte notitie van de goede doordrinkbaarheid, terwijl Ton van Opstal dat juist mist. Fedor Vogel spreekt van een plezierig bier.

De winnaars:

Licht

 • Kaap de Goeie Hop IPA (6%), Strandpaviljoen Kaap Noord, Texel.  Gebrouwen door Tesselaar familiebrouwerij Diks.
 • Dutch Eagle American Pale Ale (5,5%), Proeflokaal Arendsnest, Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.
 • Groet Lager (5%), Breugem Meeting Point,  Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Breugem.

Zwaar

 • Gielke Tripel (8%), De Zoes, Helden. Gebrouwen door brouwerij De Molen.
 • The Big Fat 5 Double IPA (8%), American BeerBar BeerTemple, Amsterdam. Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.
 • Bald Eagle West Coast IPA (6,5%) American BeerBar BeerTemple, Amsterdam, Gebrouwen door brouwerij Poesiat & Kater.

Dit is de jury:

 • Fiona de Lange, auteur, zytholoog, biersommelier, certified cicerone, Fionadelange.com
 • Henri Reuchlin, biersommelier, certified cicerone, Bierburo/StiBON
 • Ferry Wijnhoven, biersommelier, oprichter Beer Geeks
 • Puck Kerkhoven, auteur, foodjournalist
 • Marcel Borghart, beerfluencer
 • Fedor Vogel, beer judge, uitgever Bier! Magazine/Brouw! magazine/Bierradio.nl
 • Ton van Opstal, biersommelier, Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur
 • Stephanie Verkerk, biersommelier