Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Jopen met 7 awards grootste winnaar tijdens Dutch Beer Challenge

Geplaatst op zaterdag 20 april 2019

Op donderdag 18 april jl. werden in Theater Kantine Walhalla in Rotterdam de prijswinnaars van de Dutch Beer Challenge 2019 bekendgemaakt. Craft brouwerij Jopen uit Haarlem sleepte 7 awards in de wacht en werd wederom de grote winnaar. Jopen Non IPA van 0,3% won een gouden award in de categorie ‘Innovatie/speciaal: Alcoholvrij/alcoholarm’.
 
Voor de vijfde editie van de Dutch Beer Challenge werden 441 bieren van 146 brouwerijen ingestuurd. In totaal werden er 21 gouden, 26 zilveren en 29 bronzen awards uitgereikt. “Onze inspanningen om een smaakvol alcoholarm alternatief te creëren zijn beloond”, reageert commercieel directeur Lydian Zoetman trots. “We hebben hiermee het beste Nederlandse alcoholarme bier in huis. Ons nonnetje is aromatisch hoppig met een mooie bitterheid, zoals je van een IPA verwacht.” Op 13 april jl. werd bekend dat de verkoop van alcoholvrij bier de snelst stijgende categorie, met ruim 30 procent, binnen de totale biermarkt is. De consumptie van alcoholarm bier is sinds 2010 ruim vervijfvoudigd.

Toonaangevend in IPA-categorie
Jopen Mooie Nel ging er, net als vorig jaar, met een zilveren award vandoor. “Jopen is voor het vijfde jaar op rij prijswinnend in de IPA-categorie”, aldus algemeen directeur Michel Ordeman. “We zijn daarmee dé toonaangevende brouwerij in deze populaire biercategorie.” Jopen Jacobus Rye Pale Ale, ook een hop-forward bier, won in de categorie ‘Amber Ale: Pale Ale/Special Belge’ een bronzen plak.

Zilver voor Dubbel Wit
Zilver ging naar Jopen Dubbel Wit in de categorie ‘Tarwe-/Granenbier: Witbier’. Dubbel Wit is met zijn 6,5% een zwaardere variant van witbier en heeft een volle body met tonen van citrus en kruidnagel. Ook Jopen Witte Rook, een Helles Weizenbock van 7% gebrouwen met rookmout, werd beloond met het zilver.

Driemaal brons
Naast het brons voor Jopen Jacobus RPA ging er een bronzen medaille naar Jopen Wheat Impact, een single malt en single hop Weizen gebrouwen met Brew Age uit Oostenrijk. De laatste bronzen award ging naar Jopen Apri-Gose in der Hose. Een friszure Leipziger Gose gebrouwen met Keltisch zeezout, korianderzaad en abrikozen.

Lustrumeditie 2019
De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC). De biercompetitie is in het leven geroepen om het bier van eigen bodem te promoten. Voor deze lustrumeditie werden 441 ingezonden bieren blind geproefd en gekeurd. Een jury, bestaande uit 42 Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters, beoordeelde de bieren in 25 verschillende biercategorieën. Uit de winnaars wordt op 16 mei 2019, tijdens het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag, ‘Het Beste Bier van Nederland 2019’ gekozen.