Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Jopen Crowdfund: word mede-eigenaar van Jopen

Geplaatst op vrijdag 22 december 2023

Jopen is craftbier-pionier van het eerste uur. Vernoemd naar de 112 liter fustmaat die vroeger werd gebruikt in de brouwersstad Haarlem. Jopen ziet veel groeimogelijkheden voor craftbier in het algemeen en Jopen-bier in het bijzonder, zowel in Nederland als daarbuiten. Voor die groei zijn verdere investeringen nodig. Jopen gaat voor het eerst de mogelijkheid geven om mede-eigenaar te worden van de grootste en meest moderne craftbier-brouwerij van Nederland. Daarvoor is een crowdfunding gestart.

Jopen is in 1994 begonnen als burgerinitiatief om voor het feestjaar ‘Haarlem 750 jaar Stadsrechten’ de brouwhistorie van Haarlem te laten herleven. Op Sint Maartensdag 11 november 1994 werd de eerste 9-literfles ‘Jopen Hoppenbier’ naar een recept uit 1501, vanuit de Sint Maartenskapel (van het middeleeuwse brouwersgilde) in de Grote of Sint Bavo-kerk, naar het stadhuis gebracht waar de indronk plaats vond. Wat Jopen bracht was onderscheidend en vernieuwend versus de industriële norm. De reactie was super-enthousiast en overweldigend. En in dat moment is het motto ontstaan: Let’s Beat Boring. Jopen is originele en verrassende bieren gaan brouwen en heeft het pallet in bierland verrijkt.

‘There is a craft beer out there with your name on it. Everyone has Craft Side. (J)Open Up.’

Er is veel gerealiseerd sinds die dag. Na een aantal jaren van groei, heeft Jopen op 11 november 2010 als eerste Cafe Brouwerij De Jopenkerk geopend. Een volwaardige brouwerij in combinatie met café, groot terras en restaurant. Midden in de stad. En verkozen tot mooiste bar en meest vernieuwende concept van Nederland. Vanaf toen is het snel gegaan.
Om de groeiende vraag aan te kunnen heeft Jopen in 2014, wederom op 11 november, een nieuwe brouwerij kunnen openen in de Waarderpolder in Haarlem met een capaciteit van 5.000 naar 15.000 hectoliter. Dit is ook de plek waar het vlaggenschip Mooie Nel IPA is gecreëerd, een van de eerste IPA’s van Nederland. Mooie Nel werd in 2015 verkozen tot het beste bier van Nederland, waardoor Jopen is uitgegroeid tot de grootste IPA-brouwerij van ons land. Vanwege de continu groeiende vraag naar de bieren heeft Jopen tussen 2015 en 2018 op verschillende momenten verder geïnvesteerd in de hypermoderne brouwerij en is de capaciteit inmiddels uitgegroeid tot 60.000 hectoliter. En ze brouwen veel. Veel verschillende bieren en variaties, van Hazy IPA’s, verschillende NON-alco bieren, Rye wines, limiteds tot vatgerijpte barrel aged bieren en zelfs sinds kort de eigen whisky’s onder Jopen Distilling Co.

Ze zeggen bij Jopen met regelmaat ‘we’re just getting started.’ Ze zien veel groeimogelijkheden voor craftbier in het algemeen en Jopen-bier in het bijzonder. Zowel in Nederland als daarbuiten. Ze zien een verschuiving en groei naar blikbier en willen gaan investeren in een grote rotatie-blikafvullijn om de vraag aan te kunnen. Ze willen verder doorbouwen op het succes dat ze hebben binnen NON-alcoholic met hun prijswinnende NONnetjes-lijn met meer smaken en variatie. Ze willen opschalen in de groei van specialere bieren en de ruimte creëren voor meer vatgerijpt. En ze zijn bezig om nieuwe Jopen-Barren te openen in steden door het hele land. Tien locaties in de komende drie jaar, en plekken waar ze craft in de breedste zin een podium gaan geven.

Voor die groei zijn verdere investeringen nodig. En die groei willen ze realiseren samen met jou. Jopen gaat voor het eerst de mogelijkheid geven om mede-eigenaar te worden van de grootste en meest moderne craftbier-brouwerij van Nederland. Doe mee, groei mee en bouw mee aan de grootste craft bier community van Nederland.

Meer informatie: https://www.jopenbier.nl/investeren-in-jopen/