Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Iconisch Duvel Art Glass ontworpen door Morrison Schiffmacher

Geplaatst op vrijdag 21 augustus 2020

De Nederlandse tatoe-artiest Morrison Schiffmacher kan zich in het rijtje scharen van bijzondere artiesten en kunstenaars die een ontwerp mochten maken voor de iconische Duvel Collection. Al sinds 2007 worden in het oog springende kunstenaars en artiesten door Duvel uitgenodigd om hun meest creatieve talent los te laten op het bijzonder gevormde glas. Twee Nederlandse (mannelijke) artiesten zijn Morrison voorgegaan, Parra in 2010 en Letman in 2012.

Duvel en Morrison zijn een perfecte match. Het erfgoed van beiden ambachten, het bierbrouwen en het tatoeëren, berust op authenticiteit en respect hebben voor het verleden. Hiermee hebben ze de tand des tijds doorstaan. En dat zie je terug in het ontwerp. Geheel in eigen stijl heeft Morrison zich laten inspireren door het verhaal dat bij één op de 1000 Duvel flessen naast een duivel ook een engeltje op het etiket staat.

Morrison Schiffmacher vereeuwigd op Duvel Glas
Duvel wil met de iconische Duvel Collection een podium bieden aan artiesten en kunstenaars die een perfecte match zijn met het merk. De keus voor Morrison was snel gemaakt. Morrison staat, net als Duvel, voor een combinatie van passie, goede smaak, ambacht en perfectie. En leuk detail, allebei een familiebedrijf. Morrison is in het voetspoor van haar vader Henk Schiffmacher getreden. Als baby zat ze al bij haar vader op schoot terwijl hij tatoeëerde. Duvel bestaat al sinds 1871 en vandaag de dag waakt de 4e generatie van de familie Moortgat over het Belgische bier. “Het Duvel glas is zo kenmerkend en iconisch, ik vond het een eer dat ik gevraagd werd om een design te bedenken,” aldus Morrison. “Ik ben fan van Vlaamse kunstenaars en van de stad Antwerpen en ben direct in de geschiedenis van Duvel en het glas gedoken. Ik werd gegrepen door het verhaal over het duveltje en het engeltje op het etiket. Sowieso hou ik van dat soort tegenstellingen. Ik zag een zeeman of een matroos voor me, die een tatoeage met tegenstellingen laat zetten (de duivel en de engel) en vervolgens geniet van een glas bier in de kroeg en een goed gesprek heeft. Mijn ontwerp laat niet het contrast, maar juist het samenspel tussen goed en kwaad zien, de verbondenheid tussen de duivel en engel. Een metafoor voor het leven, en dus ook voor een avond in de kroeg.”

Over het Art Glass
Het collector’s item art glass, ontworpen door Morrison Schiffmacher, is tijdelijk verkrijgbaar vanaf half augustus bij vrijwel alle grote supermarkten en slijterijen. Het glas is verpakt in een gift pack met vier flesjes Duvel en een art glas. De adviesprijs voor het giftpack is € 6,99. De Belgische brouwerij Duvel Moortgat heeft altijd al bijzondere interesse gehad in hedendaagse kunst, design en architectuur. Zo wordt er regelmatig samengewerkt met musea voor hedendaagse kunst zoals SMAK, WIELS en internationale evenementen zoals de biënnales van Venetië en Lyon. Michel Moortgat (CEO Duvel Moortgat) heeft veel interesse in hedendaagse beeldende kunst, zoals blijkt uit zijn posities in de raden van bestuur van: het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst (Brussel) en het President Heritage Fund van de Koning Boudewijnstichting (Brussel). Na een aantal succesvolle samenwerkingen voor internationale beurzen en evenementen ontstond de eerste samenwerking tussen Michel Moortgat en Arne Quinze in 2007. Arne Quinze interpreteerde de Duvel fles & glas en het resultaat was een hoogst originele gelimiteerde serie. De Duvel-collectie was geboren.