Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Huyghe investeert 9 miljoen euro ondanks dalende omzet door corona

Geplaatst op woensdag 11 november 2020

Het is een moeilijk jaar voor brouwerij Huyghe, die net zoals zoveel andere bedrijven lijdt onder de corona-crisis. Ondanks de gedaalde omzet (-15%), investeert Huyghe dit jaar toch voor in totaal € 9 miljoen. De Melse brouwer houdt er dus de moed in en trekt zich op aan lichtpuntjes, zoals onder meer de lichte groei op de Amerikaanse markt – de op twee na belangrijkste exportmarkt – en de goede scores op internationale bierwedstrijden. Zo won Huyghe de afgelopen maanden maar liefst 13 medailles.

2020 zal een jaar worden dat niemand snel zal vergeten. Het leven kwam in maart tot stilstand en wat volgde was een moeizame heropleving van de maatschappij en economie. Door de recente verplichte sluiting van de horeca kreeg de sector een tweede opdoffer te verwerken. Zo ook brouwerij Huyghe, die zijn omzet dit jaar (periode 1/1/20 tem 30/9/20) met 15% achteruit zag gaan versus vorig jaar. Nochtans was het jaar bijzonder goed gestart: de eerste twee maanden van 2020 liet de brouwerij een globale omzetstijging van +17% optekenen. Alain De Laet, CEO van de brouwerij, licht toe: “De coronacrisis doet ons pijn, maar gelukkig hebben we de afgelopen jaren een financiële buffer kunnen opbouwen. Hierdoor hebben we alle personeelsleden aan boord kunnen houden. Bovendien is iedereen binnen onze Huyghe-‘familie’ gespaard gebleven van gezondheidsproblemen, waar we ons gelukkig om prijzen. Bovendien zien we dat een aantal markten heropleven. In de VS bijvoorbeeld zitten we momenteel opnieuw op licht positieve cijfers, mede dankzij het feit dat er daar nooit een volledige lockdown is geweest en vooral sterke groeicijfers in de offtrade. Ook China doet het goed en toont zelfs een lichte groei.”

Investeren, ondanks terugvallende omzet

De afgelopen jaren investeerde Huyghe al massaal in de brouwerij, waardoor het nu één van, zo niet de meest duurzame brouwerij van België is. Door corona gaan de meeste bedrijven nu op de rem staan en bevriezen ze investeringen, maar niet bij Huyghe. Dit jaar werd er maar liefst voor € 9 miljoen geïnvesteerd in verschillende projecten: zo was Alain De Laet één van de drie investeerders in de nieuwe brouwerij Haeseveld in Sint-Amandsberg (€ 2 miljoen), kwam er een huisbrouwerij St. Idesblad in Koksijde (€ 450.000), een nieuwe gistpropagatie-installatie (€ 600.000), een nieuwe hamermolen in de brouwzaal (€ 165.000), extra waterbekkens en ondergrondse buffertanks aangelegd om meer regenwater op te vangen voor hergebruik (€ 350.000), een eigen geruisloos blaassysteem om moutvrachtwagens te lossen (€ 75.000). Ook de capaciteit van de vatenlijn werd uitgebreid van 240 naar 320 vaten per uur en komt er een automatische partykeglijn 5L-vaatjes bij (€ 1.300.000) en tal van andere investeringen, ter verbetering van de brouwerij. Bovendien kocht de brouwerij voor meer dan € 3 miljoen aan naburige percelen rond de brouwerij, met het oog op toekomstige uitbreidingen, evenals drie cafés in Eke.

7 medailles op International Beer Challenge

Ook op de bierwedstrijden blijft de brouwerij scoren. Op de International Beer Challenge – één van de meest vooraanstaande bierwedstrijden ter wereld – haalde brouwerij Huyghe maar liefst 7 medailles binnen. Er was goud voor Delirium Tremens, zilver voor Delirium Argentum en St. Idesbald Rousse, en brons voor Averbode, La Guillotine, Delirium Red en Blanche des Neiges. Daarmee is de Melse brouwer één van de grote slokoppen op deze wedstrijd, waaraan brouwerijen uit maar liefst 40 landen deelnamen. De jurering verliep omwille van corona alvast ook anders dan normaal: juryleden kwamen deze keer niet samen om te proeven, maar kregen het bier anoniem verpakt thuis toegestuurd. Tijdens Zoom sessies – georchestreerd door een vaste voorzitter – werden de verschillende bieren geproefd en geëvalueerd. Eerder dit jaar won Huyghe op de World Beer Awards een zilveren medaille met Delirium Tremens en Averbode abdijbier. Delirium Nocturnum en Delirium Red gingen elk met een bronzen medaille aan de haal. En op de Meiningers International Craft Beer Awards was er ook al goud met Delirium Tremens en met Delirium Red.