Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Horeca-opleiding BierTalent breidt uit naar Haarlem

Geplaatst op dinsdag 3 september 2019

Na een succesvolle start in Breda en Amsterdam biedt BierTalent vanaf dit najaar in Haarlem haar praktische en betaalbare bieropleidingen voor de horeca aan. Een brede variatie aan bier op de menukaart is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca. De consument is gewend aan een ruime keuze en steeds veeleisender. De nieuwe opleiding BierTalent biedt horecaondernemers een flexibele manier om bierkennis én enthousiasme van de medewerkers te vergroten. Dat levert een positieve bijdrage aan de omzet.

In de BierTalent bieropleiding ligt de nadruk op praktisch toepasbare biervaardigheden. Gastgericht advies geven speelt een belangrijke rol in alle lesblokken. De opleiding is tot stand gekomen in samenwerking met de gerenommeerde StiBON Bieropleidingen.

Flexibel in te richten bieropleiding
De opzet van de opleiding is onderscheidend. Waar je bij een traditionele opleiding alle lessen achter elkaar moet volgen, bestaat BierTalent uit nevengeschikte lesblokken. Ieder lesblok is afzonderlijk en op willekeurige volgorde te volgen. Praktische kennis en vaardigheden staan daarbij centraal. “De opleiding bestaat uit zes lesblokken, die in de loop van het jaar gegeven worden”, verklaart Bas Schampers, een van de initiatiefnemers. “Een aantal van die lessen is seizoensgebonden, andere zijn algemener van aard. Je kunt alle lesblokken volgen, of alleen die blokken die je voor je werk nodig hebt.” 

Het hele rooster bestaat uit de volgende modules:
– Herfst- en winterbieren
– Bierbehandeling: tappen en schenken
– Klassieke en moderne biertypen
– Het brouwproces
– Bier aan tafel
– Lente- en zomerbieren

Praktijk- en gastgerichte lesmethode
BierTalent is opgezet door drie biersommeliers die gepokt en gemazeld zijn in de wereld van het bier en horeca: Naast Bas Schampers zijn dat Henri Reuchlin en Pepijn van der Waa. “De praktische insteek is voor ons erg belangrijk”, aldus Pepijn. “Vandaar dat we geen online lesprogramma aanbieden. Het gaat in de horeca immers om de menselijke interactie. Iedere les bestaat uit een introductie met basisuitleg. Daarna komt het centrale thema van de les aan bod. In het derde afsluitende deel brengen we deze kennis in de praktijk. We hebben dat laatste deel zo opgezet dat de deelnemende medewerker de verworven kennis ook kan delen met zijn of haar collega’s op de werkvloer.”

“In een tijd dat horecatalent steeds schaarser wordt, kan BierTalent helpen goed personeel vast te houden”, meent Henri Reuchlin. “Als mensen opleidingen mogen volgen, bind je ze juist en motiveer je ze. Het hoort bij goed werkgeverschap. Bovendien hebben we het zo eenvoudig en flexibel mogelijk opgezet. We bieden de opleidingen aan via een strippenkaartsysteem voor ondernemers. Iedere strip geeft een medewerker toegang tot een les. Zo kun je naar eigen inzicht kiezen welke lesblokken passen bij jouw bedrijf en team. Aan het begin van het seizoen gaan enkele medewerkers bijvoorbeeld naar de les herfst- en winterbieren en een ander gaat naar de les over bier aan tafel. Je kunt de opleiding naar eigen inzicht spreiden over verschillende medewerkers. Die kunnen hun kennis vervolgens weer overbrengen op hun collega’s zodat iedereen kan profiteren van hun ervaring.”

Haarlem

Bij iedere les hoort een handzaam lesboekje met praktische oefeningen dat zo nodig achter de bar kan liggen als naslagwerk. De eerste les in Haarlem behandelt herfst- en winterbieren. De les wordt gegeven op 25 september bij café Studio. Op 12 november volgt een les tappen en schenken. Meer informatie is te vinden op www.biertalent.nl