Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hopoogst Altena 2022 een succes

Geplaatst op maandag 19 september 2022

Half september werd er op diverse locaties in Altena de jaarlijkse hopoogst gehouden. En net zoals vroeger kwamen er weer veel mensen naar ‘het hop-eiland’ om mee te helpen met het plukken van de hopbellen. Ondanks een winderig voorjaar en droge zomer was de oogst goed. De stichting ‘Hop van Altena’ zet zich in om de vergeten hopcultuur als immaterieel erfgoed èn om Altena op de kaart te zetten. Aan hophofhouder Govert Schouten uit Eethen viel de eer te beurt om de laatste hopbellen van dit jaar bij brouwer Ramses Snoei in de brouwketels te deponeren.

“Meer dan genoeg om er een uniek vers hoppenbier van te brouwen”, aldus voorzitter Jacqueline Weijers van de stichting ‘Hop van Altena’. De stichting zet zich in om de vergeten hopcultuur als immaterieel erfgoed èn om Altena op de kaart te zetten. “Dat lukt ieder jaar beter. We krijgen steeds meer hophoven op het eiland die liefdevol door inwoners onderhouden worden. Samen met hun families, buurtgenoten, vrienden en gasten wordt de hop ‘s morgens met de hand geplukt. Iedereen zit dan gezellig met elkaar te praten en meestal wordt de pluk afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Op sommige locaties wordt er daarna nog een hopfeest gevierd.” Eén van de locaties was afgelopen zaterdag het dorpshuis van Eethen. Samen met de hophoven uit Eethen en Meeuwen werd daar de hopoogst afgesloten met een feestelijke bierproeverij waarin het Altena-bier een hoofdrol speelde. Aan hophofhouder Govert Schouten uit Eethen viel de eer te beurt om de laatste hopbellen van dit jaar bij brouwer Ramses Snoei in de brouwketels te mogen deponeren.

Het verse hoppenbier dat Brouwerij ‘Ramses Bier’ er van gebrouwen heeft staat inmiddels in een groot vat te vergisten. De hophoven gaan zelf hun bier verkopen zodat ze van de opbrengst hun hophof kunnen onderhouden en uitbreiden. “We hopen dit jaar de eerste in Nederland te zijn waar het verse hoppenbier geproefd kan worden. We mikken op de Dutch Food Week Altena. Dat zou een prachtige primeur zijn”, aldus voorzitter Jacqueline. “Toen we vier jaar geleden begonnen was er amper iets over het rijke hopverleden van Altena bekend. Maar stapje voor stapje komen we meer achter de verhalen en tradities van toen. Ons ultieme doel is dat Altena als ‘het Hopeiland van Nederland’ bekend gaat worden en dat men weer – net zoals vroeger – van heide en ver komt helpen bij de hopoogst.”

Hop van Altena zoekt met name locaties in de kernen Uitwijk, Veen, Waardhuizen en Werkendam. Maar ook andere locaties zijn welkom.