Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hoofdprijs op Brussels Beer Challenge voor Gouden Carolus Whisky Infused

Geplaatst op maandag 21 november 2022

Gouden Carolus Whisky Infused van de Mechelse brouwerij Het Anker werd uitgeroepen tot ‘Beste bier van de competitie’ op de Brussels Beer Challenge 2022. Deze competitie wordt sinds 2012 georganiseerd in België en groeide uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze bierwedstrijden  ter wereld.

Een vakjury bekroonde Gouden Carolus Whisky Infused met een gouden medaille in de categorie ‘Speciality Beer’. Uit alle inzendingen – we spreken over meer dan 1800 verschillende bieren uit de hele wereld – werd Gouden Carolus Whisky Infused vervolgens door de vakjury als hoofdwinnaar aangeduid en verkozen tot ‘beste bier in competitie’. Deze onderscheiding volgt op een eerdere gouden medaille voor Whisky Infused op de Brussels Beer Challenge 2021.

“In de recente geschiedenis van de brouwerij is het nog niet voorgevallen dat zo’n mooie onderscheiding één van onze bieren te beurt valt”, aldus William Leclef van Het Anker. “Elke medaille is een mooie erkenning van ons vakmanschap. Onze bieren worden jaarlijks slechts naar 4 internationale biercompetities wereldwijd gestuurd. Wanneer we dan zo’n hoofdprijs in ontvangst mogen nemen, is dat toch een geweldige bekroning van de creativiteit en het harde werk dat onze medewerkers hierin steken.” Ook Gouden Carolus Tripel en Christmas vielen in de prijzen met telkens een zilveren medaille.

Bier met een infusie van whisky
‘Whisky Infused’ is een unieke brouwtechniek waarbij een kleine hoeveelheid whisky wordt geblend met een donker speciaalbier, om tot een gebalanceerd en volmondig eindresultaat te komen. Voor dit brouwsel wordt Gouden Carolus Imperial Dark verrijkt met een infusie van Gouden Carolus whisky. Dat resulteert in een krachtig en volmondig bier met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.
In 2015 introduceerde Brouwerij Het Anker uit Mechelen deze bierstijl als eerste smaakexpressie van de reeks ‘Gouden Carolus Indulgence’. Dat is een serie gelimiteerde bieren die jaarlijks met wisselende inhoud worden uitgebracht. Eind 2016 werd ‘Whisky Infused’ uitgeroepen tot ‘World’s Best Spirit Flavoured Beer’ op de World Beer Awards. Brouwerij Het Anker herlanceerde ‘Whisky Infused’ op algemene vraag tijdens het Zythos Bierfestival 2017. Het kaapte vervolgens 3 jaar op rij de publieksprijs weg op dit toonaangevend festival, een nooit eerder vertoond kunststukje.

Op vraag van de consument
“Wij zijn erg gecharmeerd dat een vakjury onze bieren en whisky op prijs stelt”, reageert men vanuit de brouwerij. “Het is op vraag van de consument dat we Gouden Carolus Whisky Infused in 2017 opnieuw op de markt hebben gebracht. Deze bieren worden afgevuld in grote flessen van 75cl: ideaal om te delen in gezelschap, maar vanuit de horeca kregen we de vraag om ook een oplossing te zoeken voor de liefhebbers die per glas willen bestellen. Het bier wordt inmiddels ook afgevuld in flesjes van 33 cl. Zo kunnen de liefhebbers nu nog gemakkelijker genieten van hun favoriete bier.”
Tijdens de lopende herfst- en winterperiode brengt de brouwerij het bier ook uit op vat, als bijzondere editie voor een selectie horecazaken in binnen- en buitenland.