Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hommeles en Eleven brouwen vershopbier met hop uit Utrechtse regio

Geplaatst op donderdag 7 oktober 2021

Het is inmiddels wel een traditie te noemen: al acht jaar wordt er in september eigen hop geoogst in de hoptuin van Brouwerij Hommeles. En wie weet zijn Brouwerij Eleven en Brouwerij Hommeles ook wel een nieuwe traditie begonnen. Vorig jaar brouwden ze hun eerste gezamenlijke vershopbier en dit najaar slaan ze weer de handen ineen voor een collab-bier – opnieuw met de verse hop uit de hoptuin van Hommeles!

American Amber

Het afgelopen jaar werkte het team van Eleven mee aan het onderhoud van de hoptuin in Odijk; van het strooien van eigen bostel voor een voedzame grond tot water geven, onkruid wieden en natuurlijk het oogsten. “Na het hop oogsten op zondag 12 september, stonden we maandag samen bij de brouwketels. Bij vershopbier is het de bedoeling dat je binnen 24 uur met de verse hop aan de slag gaat. Dit jaar gaan we voor een hoppige, amberkleurige American Amber, gebrouwen met karamelmouten. Een écht herfstbier!”, vertelt Loes van Impelen van Brouwerij Eleven.

Oude generatie meets nieuwe generatie

Jos Eberson van Brouwerij Hommeles deed de voorzet voor het brouwen van een American Amber met bloedsinaasappel: “Het leuke van collaboration brews is dat je samen een bier brouwt dat je normaal gesproken zelf niet zo snel zou brouwen. De samenwerking met Loes en Kevin is altijd heel prettig.” Loes: “Hommeles heeft een bak aan ervaring en kennis, wij willen graag van hun leren én hebben een eigen brouwerij – dat geeft ons alle reden om met deze bevriende brouwers uit de regio samen te werken! Plus: hoe tof is het om met lokale hop uit de buurt te kunnen brouwen?”

Het was nog wel even spannend of er voldoende geschikte hop geplukt kon worden. Ondanks een warm voorjaar, zorgde de natte zomer voor een tegenvallende oogst. Gelukkig zaten de strengen van de Cascade vol genoeg voor ca. 2.000 liter vershopbier.
Vanaf eind oktober kun je het bier proeven en kopen bij verschillende Utrechtse horeca, groothandels en betere bierwinkels.