Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Het Brusselse Beerstorming lanceert CO2-neutraal bier

Geplaatst op maandag 19 februari 2018

Beerstorming, kleine brouwerij uit Brussel, heeft van het onafhankelijk klimaatadviesbureau CO2Logic en het inspectie- en certificatiebedrijf Vinçotte het CO2-Neutral label gekregen voor het bier BS#0028 GMGK. Enerzijds zet Beerstorming zo haar ambitie in de verf om de klimaatimpact van bier te verminderen. Anderzijds is dit een uniek project in België om proevers bewust te maken van de klimaatimpact van elk drankje en hen de kans te geven om iets terug te geven aan het klimaat. Om haar restuitstoot te compenseren zal de brouwerij een gecertificeerd klimaatproject in Afrika ondersteunen.

Waarom een CO2-neutraal bier?
Het CO2-neutrale BS#0028 GMGK, is een lokaal bier uit Sint-Gillis en zal vanaf 1 maart 2018 in de rekken liggen bij een aantal partnerwinkels. Gemiddeld is een liter bier goed voor de productie van 3 kg CO2 (grondstoffen, landbouw, transport …) of het equivalent van een rit van ongeveer 21 km met een diesel- of benzinewagen. Een pint van 33cl komt dus overeen met 7 km met een niet-elektrische wagen. In 2016 consumeerde de Belg ongeveer 7,7 miljoen hectoliter of 770 miljoen liter, goed voor een jaarlijkse uitstoot van 2.310.000 ton CO2. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse klimaatimpact van 280.000 inwoners of 320.000 keer de wereld rond met de wagen.

De eerste in België
Terwijl in het buitenland reeds verschillende brouwerijen zich inzetten voor het klimaat, is Beerstorming de eerste in haar soort in België. Arthur van Beerstorming: “We zijn overgeschakeld op groene stroom, hergebruiken onze growlers zoveel mogelijk en werken aan verschillende andere maatregelen om onze klimaatimpact te verminderen. Dit is het minste wat we kunnen doen als je ziet dat de kost om iets terug te doen voor de natuur in ruil voor al wat zij ons geeft, eigenlijk bijzonder laag is. We willen niet dat anderen moeten betalen voor onze klimaatimpact.” Antoine Geerinckx van CO2Logic: “Het verkrijgen van het CO2-Neutral label betekent de garantie dat dit bier CO2-neutraal is.”