Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hertog Jan Grand Prestige nummer 1 in de Bierista Bier Top 100 – 2022

Geplaatst op vrijdag 23 december 2022

Hertog Jan Grand Prestige is opnieuw gekozen tot nummer 1 in de Bierista Bier Top 100. Meer dan 2000 bierliefhebbers stemden op hun favoriete bier gedronken in het bijna afgelopen jaar. Net als in 2020 en 2021 voert de gerstewijn van 10% deze lijst aan. Daarmee is Hertog Jan Grand Prestige de Bohemian Rhapsody – het Queen-nummer dat al jaren op 1 staat in de Top 2000 – van het bier. Bij de brouwerij in het Limburgse Arcen gaat de vlag uit.

“Dat is een fijne opsteker net voor Kerst”, laat Micha Peute, meesterbrouwer van Hertog Jan weten. “Dit is een compliment voor het hele team. Deze onderscheiding is extra mooi, omdat het een publieksprijs is. Het is super dat de mensen die onze bieren kopen de Grand Prestige zo hoog waarderen. Daar ben ik écht heel blij mee.”

België en Nederland

Hertog Jan Grand Prestige wordt gevolgd door Tripel Karmeliet, ook vorig jaar nummer 2 in de lijst. Ook het brons blijft in dezelfde handen: Westvleteren 12. “Opvallend is dat de complete Top 10 bestaat uit bieren met een hoog alcoholpercentage. Liefst acht bieren uit de Top10 komen uit België en twee uit Nederland. Naast de winnaar is dat La Trappe Quadrupel uit Berkel-Enschot”, aldus Alain Schepers van Bierista.nl. Het merendeel van de bieren in de ultieme bucketlist voor elke bierliefhebber bevat veel alcohol. “Dat staat haaks op de trend van alcoholvrij en alcoholarme bieren. De verklaring is dat veel bierliefhebbers hun genietmoment bewust kiezen. Ze drinken meer alcoholvrij en alcoholarm, maar af en toe staan ze zichzelf een zwaarder bier toe. Dat is dan een traktatie, een verwenmomentje. Als je dan vraagt naar de favoriete bieren die in 2022 gedronken zijn, is het logisch dat bierliefhebbers kiezen voor die bieren waarbij ze ook echt dat geluksmoment hebben ervaren.”

Groot versus klein

De Bierista Bier Top 100 bestaat uit een mix tussen grote brouwerijen en kleine craft-bierbrouwerijen. “De Nederlandse bierliefhebber heeft veel te kiezen. Ons land alleen al telt bijna 1000 bierbrouwerijen, die op commerciële basis bier op de markt brengen. Het aantal amateurbrouwers betreft een veelvoud. Het is mooi om te zien dat de lijst bestaat uit zowel grote brouwerijen, zoals Heineken en AB-InBev en kleine craft-bierbrouwerijen, zoals Moersleutel, Frontaal en Kompaan.” Bierista is de grootste online biercommunity van Nederland en vooral bekend door de Bierista Bieropleiding en de bieropleiding voor het middelbaar beroepsonderwijs. Het is voor het derde jaar dat Bierista bierdrinkers vraagt te stemmen op hun favoriete bieren.

De volledige Top 100 is te vinden op: https://www.bierista.nl/bierlijst/bier-top-100