Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hertog Jan Grand Prestige nummer 1 in Bierista Bier Top 100

Geplaatst op vrijdag 24 december 2021

Hertog Jan Grand Prestige is voor het tweede achtereenvolgende jaar op nummer 1 geëindigd in de Bierista Bier Top 100. Meer dan 2000 bierliefhebbers vulden een lijst in met hun tien favoriete bieren over 2021. Met een overtuigende voorsprong werd Grand Prestige als winnaar gekozen vóór Tripel Karmeliet en Westvleteren 12.

De Bierista Bier Top 100 is een bonte lijst van brouwerijen uit binnen- en buitenland. “Het aandeel Nederlandse en Belgische brouwerijen is erg groot”, aldus Maurice Buijs van Bierista. “Opvallend is het aantal bieren met een hoog alcoholpercentage. In de Top 10 is het trappistenbier Orval met een alcoholpercentage van 6,2 het lichtste bier. Dit is opvallend omdat de trend juist richting alcoholvrij en alcoholarm gaat. Blijkbaar drinken we – als we echt willen genieten – toch nog altijd een bier met alcohol.”

Trappistenbier

In de lijst staan veel trappistenbieren. “Noem deze bieren ‘evergreens’. Trappistenbieren, zoals Westmalle, Rochefort, Westvleteren en het Nederlandse La Trappe hebben een uitstekende naam. Het zijn smaakvolle bieren met een hoge, constante kwaliteit.” In de lijst staan ook veel bieren van jonge craftbierbrouwerijen, die de bierrevolutie vertegenwoordigen. De Haarlemse brouwerij Jopen en Uiltje Brewing Company zijn sprekende voorbeelden, die ook dit jaar met meerdere bieren in de Bierista Bier Top 100 zijn vertegenwoordigd.

Bierjungle

Voor de totstandkoming van de lijst riep Bierista bierliefhebbers op hun favorieten over het afgelopen jaar door te geven. Ruim tweeduizend liefhebbers – 2012 om precies te zijn – vulden op bierista.nl het stemformulier in. “Net als bij Radio2 met de Top2000 ontstaat zo een lijst met bieren, die je als bierliefhebber gedronken zou moeten hebben. Het onafhankelijke platform Bierista verspreidt op alle mogelijke manieren bierkennis – onder meer via de online Bierista Bieropleiding – met als doel de consument beter te laten drinken. Wij helpen bierliefhebbers hun weg te vinden in de huidige bierjungle. Deze Top 100 is een uitstekend middel om goede bieren een podium te geven.”

Bij Hertog Jan is verheugd gereageerd op de eerste plek in deze lijst met de beste bieren over het afgelopen jaar. Niet alleen het kroonjuweel van de Limburgse brouwerij staat in de Top 100, ook de vier bieren uit de Hertog Jan Vatgerijpt-serie staan hoog in de lijst. Hertog Jan Pilsener is op plek 19 het hoogst genoteerde Pilsener.