Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Hertog Jan Bier en Jenever, nieuwe vatgerijpt-serie gepresenteerd in Arcen

Geplaatst op zaterdag 16 maart 2019

Op zaterdag 16 maart heeft meesterbrouwer Gerard van den Broek zijn nieuwe Hertog Jan Vatgerijpt-serie onder grote belangstelling gepresenteerd in de brouwerij in Arcen. Afgelopen jaar ontstond het idee om dit met vaten van puur Nederlands gedestilleerd te gaan doen. Dus geen whisky-, cognac-, of sherryvaten maar het eiken van oer-Nederlandse Jenever. Een zeer geslaagde, vaderlandse collaboratie. Naast Gerard waren ook aanwezig Patrick van Zuidam, Myriam Hendrickx en Frank Leystra, meesterdistillateurs bij respectievelijk Zuidam, Rutte en Hooghoudt jeneverdistilleerderij. Bier! magazine was erbij.

Toegegeven: als pilsbier wás Hertog Jan al lang één van de smaakmakers. En ook de Hertog Jan Prestige mocht er als zwaar, donker bier best wezen. Sinds vele jaren experimenteert men in de Arcense brouwerij met het opleggen in de bierkelders van deze Barley Wine of gerstewijn, waardoor een portoriserende werking ontstaat en de Grand Prestige zich nog verder ontwikkelt. En wat op fles kan, kan misschien nóg beter op vaten, zo dachten de smaakmakers van Hertog Jan: De Grand Prestige op eiken laten rijpen. Afgelopen jaar ontstond het idee om dit met vaten van puur Nederlands gedestilleerd te gaan doen. Dus geen whisky-, cognac-, of sherryvaten maar het eiken van oer-Nederlandse Jenever. Een zeer geslaagde, vaderlandse collaboratie, mogen we wel zeggen!

Het resultaat werd zaterdag 16 maart gepresenteerd in Arcen: via een grootscheepse promotiecampagne kwamen uit heel Nederland liefhebbers op deze primeur af. Naast meester-brouwer Gerard van den Broek en zijn collega’s, waren ook aanwezig Patrick van Zuidam, Myriam Hendrickx en Frank Leystra, meesterdistillateurs bij respectievelijk Zuidam, Rutte en Hooghoudt jeneverdistilleerderij. Gerard lichtte de drie vatgerijpte varianten op de van hem bekende humoristische, maar zeer informatieve wijze toe tijdens een rondgang door de brouwerijzalen. In elke zaal was plaats gemaakt voor één van de drie producten, die werden geproefd door de aanwezigen onder toelichting door de desbetreffende meesterdistillateur van die jenever. Op erg kundige wijze werd verteld over de ontstaansgeschiedenis, over de elkaar versterkende overeenkomsten en contrasten in smaak, over kruiden en specerijen, over de eigenschappen van hout voor smaakontwikkeling, kortom: over de geniale zet om deze twee Nederlandse producten te combineren op zo’n indrukwekkende wijze!

Hertog Jan – zo toonde Gerard tijdens de rondgang – heeft in Arcen een extra brouwzaal gebouwd om de grote vraag naar de Prestige aan te kunnen. Er zullen de komende jaren dus meer van dit soort vatcombinaties gemaakt worden. Het zal echter niemand verbazen als deze drie fluwelen juwelen met jenever een vaste plek in het assortiment gaan krijgen.