Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Heineken® bier voor Nederlandse markt 100% groen gebrouwen

Geplaatst op maandag 31 augustus 2020

In de missie van Heineken® Nederland om in 2030 volledig circulair te zijn, heeft het biermerk opnieuw een duurzame stap gezet. Sinds juli dit jaar wordt al het Heineken® bier dat is bestemd voor de Nederlandse markt, volledig gebrouwen met 100% groene energie. Zowel de thermische als elektrische energie die in de brouwerij worden gebruikt bij de bierproductie en de verpakkingslijnen voor al het Heineken® bier voor de Nederlandse consument, is duurzaam opgewekt. Ook Affligem gaat over op de retourfles. Affligem Blond en Affligem Blond 0.0% worden vanaf september in de nieuwe verpakkingsvorm geïntroduceerd.  

De brouwer werkt sinds 2010 aan haar wereldwijde duurzame ambitie ‘Brewing a Better World’, door onder andere de CO2-uitstoot van de brouwerijen te verlagen. In lijn met deze ambitie zijn windmolens en grote hoeveelheden zonnepanelen geplaatst. Daarnaast is in 2018 het gebruik van biogas opgestart, welke nu volledig operationeel is. Het resultaat? Sinds vorige maand wordt al het Heineken® bier voor de Nederlandse markt volledig groen gebrouwen.

Hans Böhm, Algemeen Directeur HEINEKEN Nederland: “Met onze wereldwijde ‘Brewing a Better World’ ambitie verduurzamen we stap-voor-stap de keten en onze producten. Ons einddoel is om in Nederland in 2030 volledig circulair te zijn met brouwerijen die volledig klimaatneutraal zijn. De afgelopen tijd hebben we veel mooie stappen kunnen zetten, onder andere door het verder opschalen van biogas en zonne-energie. Ik ben trots dat ik nu kan vertellen dat we sinds vorige maand ons moedermerk Heineken® voor de Nederlandse consument met 100% groene energie brouwen. Dat geldt voor alle product- en verpakkingsvarianten die in de Nederlandse markt onder het Heineken merk vallen, inclusief Heineken 0.0.”

Bier van hop, gist, water, wind en zon
Zowel de thermische als elektrische energie die in de brouwerij worden gebruikt bij de bierproductie en de verpakkingslijnen voor al het Heineken® bier voor de Nederlandse consument, is duurzaam opgewekt. Dit gaat om zo’n drie miljoen hectoliter bier per jaar. De groene energie bestaat uit zonne-energie, windenergie en biogas uit afvalzuivering. Biogas wordt gewonnen uit het afvalwater van de brouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch en aangevuld met biogas uit de afvalzuivering van het Waterschap Aa en Maas. “We beschouwen groene energie echt als een onmisbaar, nieuw ingrediënt in ons Heineken bier. Wind en zon zijn net zo belangrijk als hop, water en gist. Door het gebruik van duurzame energie wordt Heineken letterlijk nog groener. Maar onze ambitie reikt verder, de volgende stap is het op korte termijn verder verduurzamen van onze verpakkingsmaterialen en de kringloop van materialen verder te sluiten in Nederland”, aldus Böhm.

De feiten op een rij

  • In 2010 was de uitstoot voor het brouwen en verpakken van het Heineken® bier in NL 6.5kgCO2/hectoliter. Nu, in 2020, wekt het biermerk met biogas, zon- en windenergie zo veel groene stroom op dat die teller op 0 staat.
  • Om alle Heineken product- en verpakkingsvarianten (pilsener en 0.0) te brouwen en verpakken is per jaar 22.400 MWh groene elektriciteit en 43.000 MWh biogas nodig.
  • De bespaarde CO2-uitstoot in 2019 is 15.000 ton CO2 op jaarbasis (=5.2kgCO2e/hl*2.9 mio hl). Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van circa 3.700 Nederlandse huizen (à 4,0 ton CO2 per huis).

Duurzame stappen in 2020 en verder
Naast het opschalen van groene elektriciteit en biogas zet HEINEKEN in Nederland verdere duurzame stappen op het gebied van verpakkingsmateriaal en logistieke processen. Zo biedt de brouwerij sinds dit jaar Heineken 0.0 aan in hervulbare groene fles en krat. Ook worden steeds meer cafés in Nederlandse binnensteden (o.a. Utrecht en Den Bosch) bevoorraad met de duurzame ‘mini’ tankbierwagen, waarmee de grote vrachtwagen in mindere mate nodig is. HEINEKEN richt zich daarnaast op het verminderen van de CO2-uitstoot in de Nederlandse binnenvaart in 2021, als eerste klant van Zero Emission Services B.V. (ZES). Met dit nieuwe elektrische vaarsysteem kan de brouwer emissieloos bier vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar de haven in Moerdijk.

Ook Affligem gaat over op retourfles
Affligem Blond en Affligem Blond 0.0% worden vanaf september in een nieuwe verpakkingsvorm geïntroduceerd. Deze varianten zijn alleen nog verkrijgbaar in de bruine BNR-statiegeldfles. De hervulbare bruine retourflessen gaan jarenlang mee en zorgen voor zeven keer minder CO2-uitstoot dan one-way flessen. Het is daarmee de meest duurzame verpakkingsvorm. De brouwer verwacht in 2021 alle Affligem varianten in deze fles aan te bieden.