Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Havenbrouwerij het Brouwdok heropent met verdieping en indoor visstek

Geplaatst op maandag 15 maart 2021

Afgelopen weken is er flink geklust bij het Brouwdok aan de Willemskade in Harlingen. De buitendijkse Brouwerij is nu voorzien van een verdiepingsvloer met een fenomenaal uitzicht over de Waddenzee. Daarnaast is het straks mogelijk om vanaf de bar te zeevissen. De beslissing om een verdieping te bouwen in de brouwerij werd geboren na de eerste ronde corona-maatregelen, toen er per ruimte slechts dertig mensen binnen mochten zijn.

De verbouwing is in wezen een vlucht vooruit: het stond al langer in de planning, maar nu de brouwerij door de laatste maatregelen verplicht gesloten moest blijven, besloot eigenaar en brouwbaas Gerard Ypenga direct tot de grootscheepse verbouwing over te gaan. Ypenga hoopt op 1 april de deuren weer te kunnen openen, ijs en weder dienende. Het idee voor de binnendeurse visplek kwam tijdens de verbouwing. Voor de fundering van de verdieping moesten grote stalen palen verankerd worden. Daarvoor zijn verschillende gaten in de vloer geslagen en dat bood een verrassend uitzicht op de zee onder het Brouwdok, die op de plek waar de brouwerij staat onder de kade door stroomt.

Het Brouwdok doet het graag een beetje anders dan anders, liefst avontuurlijk en uniek. Zo is brouwbaas Ypenga nog altijd bezig met de ontwikkeling van een plan om uiteindelijk zeewater te kunnen gebruiken om bier mee te brouwen. Ypenga is zelf fervent visser en zag meteen een unieke mogelijkheid. Hij wil op deze manier zijn collega-vissers een droge plek bieden. “De tijden zijn al bar genoeg. En laten we eerlijk zijn, vissen is geweldig en een goede manier om te ontspannen. Al is het weer vaker slecht dan goed. Niks mooier dan een hengel uitwerpen en tegelijkertijd een pot zeewaardig gebrouwen bier kunnen drinken.”

Hengelen vanaf de barkruk

Nu er op verschillende strategische plekken gaten in de vloer zijn gemaakt, kunnen visliefhebbers straks vanaf de barkruk hun hengel uitwerpen. Een speciaal gat is gemaakt in de speelhoek, bedoeld voor kinderen. Zij kunnen bijvoorbeeld een wasknijper met een spekje laten zakken en op die manier krabben vangen. “We willen onze bezoekers graag het Wad laten beleven”, zegt de brouwbaas Ypenga. “We kunnen nu de zee letterlijk onder de brouwerij zien. Het is een geweldig gezicht en maakt de verbinding met onze omgeving nog sterker. Bij mij wel in ieder geval.” Voor mensen die zelf geen visgerei hebben, verhuurt de brouwerij straks ook hengels en netjes. Daarnaast is er – als de maatregelen het toestaan – iedere zaterdag een cursus zeevissen en fileren. De visgelegenheid wordt op 1 april feestelijk in gebruik genomen. Wie bij de opening op deze dag de eerste vis vangt, wint een fraaie prijs. Brouwdok heeft nog niet de beschikking over materiaal voor de verhuur, dus graag zelf je hengel meenemen!