Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Gulpener steunt ‘Fok de Korenwolf’ met Korenwolf Wit

Geplaatst op maandag 24 juni 2024

Al jaren steunt  Gulpener de Korenwolf, het kleine bedreigde beestje. Nu is het tijd voor de volgende stap. Door Korenwolf Wit apart op de markt te zetten kan Gulpener nu ook andere stappen maken om de Korenwolf te helpen met het behoud van zijn omgeving. Gulpener Bierbrouwerij doneert een deel van de omzet van Korenwolf-bier aan het Gaia Nature Fund om het leefgebied van de Korenwolf te verbeteren. Zo zorgen ze samen dat de Korenwolf in leven blijft.

De Korenwolf leeft in het wild in de mooie Limburgse Heuvels maar dreigt nu voorgoed te verdwijnen. Dit komt omdat hij zijn leefgebied aan het verliezen is. Gulpener wil dit mooie zwart-wit-bruine beestje natuurlijk niet kwijt en zo komen ze samen met boeren, overheid, natuurkenners en bedrijven in actie. In Nederland was de korenwolf in 2002 nagenoeg uitgestorven. Wageningen Environmental Research (een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen) coördineert het beschermingsproject en sinds 2006 worden korenwolven die in GaiaZOO geboren zijn, uitgezet in veilige natuurgebieden in opdracht van de Provincie Limburg. Om de korenwolf te beschermen, moet zijn leefgebied worden behouden. Natuurorganisaties en boeren hebben speciale reservaten opgericht met natuurrijke akkers vol graan en luzerne, waar de wilde natuur de ruimte krijgt. Dat is niet alleen goed voor de korenwolf, maar ook voor kwetsbare akkervogels zoals de veldleeuwerik en de patrijs, veldmuizen, dagvlinders en de biodiversiteit in het algemeen. Het beschermingsprogramma voor de korenwolf richt zich dan ook niet alleen op het fokken en uitzetten van jonge korenwolven. In samenwerking met partners wil GaiaZOO ook haar steentje bijdragen om het huidige leefgebied bewoonbaarder te maken voor de korenwolf. Samenwerking met lokale boeren is nuttig. Korenwolven kunnen twee nestjes per jaar krijgen, en dan helpt het als het graan niet te vroeg wordt geoogst en na de oogst de graanstoppels nog even blijven staan.

Adopteer een korenwolf bij GaiaZOO

Vind jij het net als Gulpener belangrijk dat de Korenwolf zijn leefgebied behoudt? Via GaiaZOO kun jij nu een korenwolf adopteren. Met jouw steun kan GaiaZOO biodiversiteitsstroken aanleggen in hun natuurlijke leefgebied. Zo creëren ze meer voedsel voor korenwolven die bij GaiaZOO worden uitgezet en bieden ze ruimte aan akkernatuur.

Gulpener en korenwolf

De samenwerking tussen de korenwolf en Gulpener is al dertig jaar oud. Dat begint met witbier. Witbier is in de jaren negentig razend populair, en grote merken knallen er stevige campagnes tegenaan. Gulpener ontwikkelt ook een witbier, van vier lokale granen, sinaasappelschil en korianderzaad. Gulpener kiest niet voor televisiecommercials, maar voor impact. Het bier krijgt de naam Gulpener Korenwolf Witbier, en de campagne zet zich in voor de bescherming van de lokale hamster. Het slaat aan. Gulpener Korenwolf Witbier wordt razend populair, en dat zorgt voor budget en aandacht voor de korenwolf. In 2024 lanceert Gulpener Korenwolf als een onafhankelijk merk, met een nieuw, fris en eigenzinnig witbier dat Korenwolf Wit heet. Het nieuwe Korenwolf Wit wint in het voorjaar van 2024 onmiddellijk Goud in de categorie witbier op de Dutch Beer Challenge.

Met Gaia wordt afgesproken dat 1% van de totale omzet Korenwolf direct naar het beschermingsprogramma van de korenwolf in Limburg gaat. Fok de Korenwolf is de eerste merkcampagne met veel PR en instore materiaal.

Links

GaiaZOO en de korenwolf

Gelijk een korenwolf adopteren

Tof filmpje uit het veld

Natuurrijk Limburg en de korenwolf

Dutch Beer Challenge winnaars

De website van Korenwolf

Volg Korenwolf hier