Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Grutte Pier komt met Skerne Wiebe: Middeleeuws Blond

Geplaatst op woensdag 24 augustus 2022

In september opent de nieuwe tentoonstelling ‘Vrijheid, Vetes & Vagevuur | De Middeleeuwen In Het Noorden’ in het Fries Museum in Leeuwarden. Grutte Pier Brouwerij heeft bij die tentoonstelling een bijpassend bier gebrouwen. Skerne Wiebe is op een bijzondere wijze gebrouwen. Skerne Wiebe is gemaakt met gagel én hop.

Brouwers in de middeleeuwen gebruikten een kruid genaamd gagel, om bier houdbaar te maken en op smaak te brengen. Pas later ontdekte men hop en werd dat de standaard. Skerne Wiebe is gemaakt met gagel én hop. Een middeleeuws bier met een moderne twist. Naast deze bijzondere brouwtechniek verwijst het bier ook naar een verhaal uit de tentoonstelling: Skerne Wiebe was een kasteelheer uit Engelum mét traditioneel opgeschoren kapsel. Zijn portret uit de 15de eeuw is te zien in de tentoonstelling.

Hiermee geeft Grutte Pier gevolg aan hun succesvolle samenwerking in 2019, waarbij ze een bijpassend bier bij de Vikingententoonstelling brouwden. Dit bier werd in 2020 zelfs tot Bier van het Jaar gekroond door Mitra. Het bier wordt donderdag 1 september officieel gelanceerd bij het proeflokaal van de Grutte Pier Brouwerij in Bartlehiem.