Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Grutte Pier Brouwerij wint Gouden Medaille bij Dutch Beer Challenge 2024

Geplaatst op donderdag 16 mei 2024

Brouwerij Grutte Pier is verheugd aan te kondigen dat ze een Gouden Medaille hebben gewonnen bij de Dutch Beer Challenge 2024 voor hun unieke creatie ‘Brouwboerderij – Bretttûne Fruit – Kers Cider’ in de categorie Innovatie/Special Sour/Brett.

Gelegen in Bartlehiem, combineert Grutte Pier Brouwerij de rijke brouwtradities van Friesland met innovatieve technieken om kwalitatief hoogwaardige bieren te creëren. Hun missie is om de geest en moed van de legendarische Friese vrijheidsstrijder, Grutte Pier, te vangen in elk glas bier. Met kernwaarden van ambachtelijkheid, authenticiteit en gemeenschapszin streven ze ernaar om elke slok een ervaring te maken die zowel de rijke geschiedenis eert als de hedendaagse smaakpapillen verrijkt.

Unieke bieren en processen
Hun bekroonde ‘Brouwboerderij – Bretttûne Fruit – Kers Cider’ is een van de wilde bieren van Grutte Pier Brouwerij. Deze bierstijl, die slechts door een handvol brouwerijen in Nederland wordt geproduceerd, staat bekend om zijn wilde vergisting en rijping op vat van meerdere jaren. Het bier heeft een unieke smaak door de toevoeging van kersen en een combinatie van verschillende wilde gisten, waaronder Brettanomyces. Dit geeft het bier een complexe smaak met tonen van fruit en een lichte zurigheid, wat zorgt voor een uitzonderlijke en verfrissende drinkervaring.

Ervaring bij de Dutch Beer Challenge
Frans Filius, brouwer en eigenaar van Grutte Pier Brouwerij, beschrijft de ervaring tijdens de Dutch Beer Challenge als “super spannend”. “Er waren veel grote en bekende brouwerijen aanwezig uit heel het land”, aldus Filius. De Dutch Beer Challenge is de belangrijkste bierwedstrijd van Nederland, waar de jury uit experts van topniveau bestaat.