Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Groot dorpsfeest markeert start viering ‘165 jaar Brouwerij Cornelissen’

Geplaatst op woensdag 15 mei 2024

Op 16 mei geeft brouwerij Cornelissen met een groots dorpsfeest het startschot van haar 165-jarig jubileum. De belevingstuin aan het Itterplein zal donderdag de eerste gasten verwelkomen vanaf het symbolische tijdstip van 16.50 uur. Iets later die avond zal de aanpalende schuur, die na een grondige renovatie werd omgevormd tot een ‘weersonafhankelijke’ eventlocatie, plechtig worden ingehuldigd.

Jef Cornelissen Jr (43), CEO van de gelijknamige Limburgse familiebrouwerij, zal van de gelegenheid ook gebruik maken om een lokale schutterij, die al bijna 100 jaar klant is, in de bloemetjes te zetten.

Brouwer Jef Cornelissen kijkt enorm uit naar volgende donderdag: “Vanaf 16/5 zal in de gerenoveerde schuur, zowel bij een stralende zon als bij minder gunstig weer, kunnen genoten worden van allerlei activiteiten. Samen met de uitbaters van de zomerbar hebben we een aantrekkelijke en goedgevulde activiteitenkalender in elkaar gebokst gaande van DJ-sets, concerten, stand-up comedyoptredens tot en met een nostalgisch oldtimer-evenement. Het uitgangspunt is eigenlijk heel eenvoudig: door mensen samen te brengen rond een aantal aangename activiteiten willen we het sociale weefsel in onze streek versterken.”

Loyale klant
Donderdagavond wordt ook Schutterij Sint-Servatius uit Ophoven in de bloemetjes gezet. “In het archief van de brouwerij hebben wij namelijk een factuur uit 1934 teruggevonden voor de levering van 100 kratten PAX Pils”, legt Jef Cornelissen uit. “Zo’n exceptionele klantentrouw mag gevierd worden!”

Over Brouwerij Cornelissen
Brouwerij Cornelissen startte haar activiteiten in Opitter in 1959. In 2014 kwam met Jef Cornelissen Jr de zesde generatie aan het roer. Hij investeerde al voor meer dan 3,5 miljoen euro in de modernisering van gebouwen, nieuwe machines en mensen. Vanaf dit jaar wordt ook op toeristisch vlak een versnelling hoger geschakeld. De apotheose van het feestjaar is namelijk de inhuldiging van het nieuwe bezoekerscentrum in december.

Authenticiteit is heel belangrijk in de Opitterse brouwerij. De gist waarmee de Cornelissen-bieren worden gemaakt, wordt ter plaatse nog steeds zelf gekweekt vertrekkende van de originele oerstam. Ook het hoogkwalitatief water, dat vanop een diepte van 160 meter uit de Ittervallei wordt opgepompt, speelt een essentiële rol.

De jaarlijkse productie bedraagt ca. 35.000 hectoliter. Het assortiment van brouwerij Cornelissen telt zes strategische biermerkenfamilies: Herkenrode (Cister, Noctis en Vesper), Limburgse Witte, King Mule IPA, Kriekenbieren, Sint-Gummarus en de kwaliteitspilsen PAX Pils en Ops-Ale. Bij Cornelissen zijn op dit ogenblik 30 medewerkers aan de slag. Met de ingebruikname van het belevingscentrum zullen er vier arbeidsplaatsen bijkomen.
www.brouwerijcornelissen.be