Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Gronckel-bieren van Vrijstaat Vanmol succesvol op International Beer Challenge 2023

Geplaatst op vrijdag 15 september 2023

De brouwers van Vrijstaat Vanmol (B) vielen onlangs tweemaal in de prijzen tijdens de International Beer Challenge 2023. Dit gerenommeerd bierconcours gaat ieder jaar door in Londen. Zowel de Gronckel Tripel als de Gronckel Quadrupel werden er bekroond met een gouden medaille. De Gronckel Tripel en Quadrupel gingen allebei met het eremetaal aan de haal in de categorieën ‘Belgian-style Strong Blond’ en ‘Quadrupel’.

Erwin Vanmol (56) en Jan Panneels (22) stuurden in het voorjaar twee van hun brouwsels naar Londen. Die werden samen met tal van andere bieren door een vakjury blind geproefd en op tal van aspecten nauwlettend beoordeeld.

Stevig internationaal palmares
De Gronckel Tripel won eerder al een zilveren medaille op het Concours International de Lyon en zilver en brons tijdens de iBeerian Awards. De Gronckel Quadrupel was ook al eens goed voor een zilveren medaille op de iBeerian Awards en pakte twee jaar na elkaar het goud op het Concours International de Lyon. Bovendien werd het heerlijke donkere bier in het voorjaar in Lyon ook uitgeroepen tot ‘Beste Belgisch bier van de competitie’. “Onze Gronckel-bieren verschijnen op steeds meer menukaarten van Pajotse cafés en restaurants, die graag kwaliteitsbieren aan hun klanten serveren. Dat doet ons heel veel plezier want wij besteden heel veel zorg aan onze producten”, zegt Jan, de jongste van het brouwersduo. Ook tal van buurtsupermarkten bieden onze bieren aan. Naast lambiek en geuze wordt ook Gronckel alsmaar meer beschouwd als een van de betere Pajotse bieren die niet in het assortiment mogen ontbreken.”

Maar wat maakt bijvoorbeeld de Gronckel Tripel zo bijzonder?

Erwin Vanmol legt uit: “Onze tripel is een zogenaamde volmouttripel. Dit betekent dat hij, in tegenstelling tot veel andere tripels, volledig gebrouwen wordt met granen, zonder toevoeging van suiker. Dat zorgt voor een stevig fundament waardoor de drie hopsoorten die wij gebruiken, uitstekend tot hun recht komen.”

Vrijstaat Vanmol bestaat inmiddels zeven jaar. De brouwerij werd opgericht door cartoonist Erwin Vanmol en is gevestigd nabij de historische dries van ‘t Nelleken in Eizeringen. Al gauw kwam de toen 15-jarige Jan hem regelmatig een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. Het Gronckel-gamma omvat op dit ogenblik de Blond, de Tripel, de Quadrupel en de Janimal. Daarnaast zijn Jan en Erwin ook pioniers op het vlak van de zogenaamde Belgian Raw Ales. ​