Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Grolsch ontwikkelt speciale oliebol voor Finale 2020, bier met champagnegist

Geplaatst op donderdag 10 december 2020

Een koud glas champagne en een schaal met poedersuiker bestrooide oliebollen, een oer-Hollandse traditie op Oudejaarsavond. Toch blijken de droog-zure bubbel en de vette bol een minder goede combinatie. Maar een traditie, die krijg je er niet zomaar uit. Dan maken we een oliebol die perfect bij ons Oud & Nieuw-bier past, dacht Grolsch. En zo geschiedde. Want ook dit jaar brouwt Grolsch voor de jaarwisseling weer Finale, een bier gebrouwen met druivensap en champagnegist. Samen met biersommelier Arvid Bergström ontwikkelde de brouwer de speciale Finale oliebol. Een combinatie waar je u tegen zegt.

Met Finale biedt de meesterbrouwer van Grolsch,  Marc Janssen,  mensen die wel eens wat anders willen drinken dan champagne een feestelijk alternatief voor ‘champagnemomenten’. Finale wordt gebrouwen met druivensap en champagnegist waardoor het bier een dieper karakter dan dat van wijn krijgt met een strakke, droge afdronk. En bij een goed glas hoort een goede hap en traditiegetrouw is dat op Oudejaarsavond een oliebol. 

Een goed begin van het nieuwe jaar

“Maar die vette bol en een droog-zure drank, die gaan helemaal niet lekker samen en brengen je smaakpapillen compleet in verwarring”, aldus Arvid Bergström, biersommelier, schrijver van ‘Bier en oliebollen’. “Daarom heb ik samen met Grolsch meesterbrouwer Marc Janssen een speciale Finale oliebol ontwikkeld. Eentje die perfect past bij de smaak van Finale en dat zit hem vooral in de vulling. De perzik versterkt het fruitige van het bier, terwijl de champignon en peper zeer goed matchen met de diepe, aardse smaak die het bier krijgt van haar gist. De smaak van kaneel is verwarmend en geeft de oliebol haar traditionele oliebol smaak. Kortom, Grolsch Finale en de Finale oliebol zijn een combinatie waar je het nieuwe jaar goed mee begint.”