Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

GoedeDoelenbar op Abdijbierfestival

Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018

Op 11 en 12 mei 2018 vormt de abdij van Middelburg voor de vierde keer het decor voor het Middelburgse Abdij Bier Festival, met als thema dit jaar : ‘Anders Proeven !’ Nieuw zijn de speciaal verbeterde proefglaasjes en de BIZ-Bier-Informanten die kunnen vertellen over de variëteit aan smaken en over het vinden van uw eigen BIZ-Bier-Smulroute . Ook nieuw is de Goede Doelenbar, die onderdeel uitmaakt van deze bierroute en waarmee een goed doel gediend wordt.

Bier in de abdij
Het Abdijbierfestival wordt georganiseerd door Bier in Zeeland, (kort gezegd BIZ), de stichting die de biercultuur in Zeeland wil bevorderen. Ruim 60 vrijwilligers gaan de vrijdag en zaterdag vullen met gezelligheid, leuke wetenswaardigheden en vele bijzondere biertjes. De provincie Zeeland opent de poort van haar prachtige abdij voor dit mooie festival.

Deelnemers
In de Kloostergangen en de Wandelkerk staan alle Zeeuwse brouwerijen met hun creaties en soms zelfs primeurs : ‘Zeeuwse bieren’, die gemiddeld erg goed zijn. De over Zeeland verspreide amateurbrouwgilden spelen aan de basis daarvan een belangrijke rol. Vrijwel alle professionele Zeeuwse brouwers zijn bij een gilde als hobbyist begonnen. Eén ervan, het Walchers Bierbrouwersgilde, demonstreert in de Wandelkerk hoe goed bier ook thuis gebrouwen kan worden. In de Grote Crypte staan een Delftse studentenbrouwerij en de eigen stand van BIZ, waar nog andere, normaal lastig verkrijgbare bieren te proeven zijn.

Nederlandse kloosterbrouwers
In de Kloostergangen verschijnen ook alle Nederlandse kloosterbrouwers en enkele buitenlandse. Dat maakt dit festival uniek, zelfs internationaal gezien. Hun bier is in enkele gevallen alleen aan de kloosterpoort te koop. De kloosters voelen zich thuis in de zeer oude Middelburgse abdij. Soms bestaan er zelfs historische banden uit een ver verleden, toen de Witheren nog in de abdij leefden.

Proefadvies
Wie bij al die mogelijkheden om te proeven door de bomen het bos niet meer ziet, kan advies inwinnen bij de BIZ-Bier-Informanten. Zij weten waar de ‘smaken die verschillen’ te vinden zijn . Bovendien komt er op het Klein Abdijplein een forumlezing temidden van het publiek. Bekende bierliefhebbers praten dan honderduit over onderwerpen als foodpairing, speciale grondstoffen en smaken van het verleden en het heden. Ook daar kunnen nieuwe smaken en ideeën worden opgedaan.

Goed doel gezocht
Het Abdijbierfestival wil grenzen verleggen door te vernieuwen en te inspireren. De gezelligheid is goed te combineren met maatschappelijke betrokkenheid. Bij de nieuwe ‘Goede Doelenbar’ kunnen sponsoren speciale biertjes inbrengen en kunnen bezoekers ‘proeven voor het goede doel!’ De opbrengst wordt bestemd voor een Zeeuws goed doel dat zich richt op cultuur en/of natuur in de ruimste zin van het woord. BIZ nodigt individuen of instellingen die aan bovenstaande voorwaarden voldoen uit om een aanvraag te doen om te worden aangemerkt als goed doel voor 2018. Aanvragen, voorzien van een motivering, kunnen worden verstuurd naar pr@abdijbierfestival.nl. De aanvraagtermijn sluit op 2 april 2018.