Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Gezocht: de beste biersommelier van Nederland (m/v/x)

Geplaatst op dinsdag 27 juni 2023

Maandag 3 juli organiseert het Nederlands Gilde der Biersommeliers (NGBS) in Bodegraven het derde NK. Bij brouwerij De Molen bepaalt een stevige competitie wie zich Nederlands Kampioen Biersommelier 2023 mag noemen.

Tripel, Hazy IPA of Imperial Stout – een biersommelier onderscheidt bierstijlen door blind te proeven. En benoemt ook wat er waarom mis is met een bier, door smaakafwijkingen te herkennen: wietlucht, karton, babykots, zweetsokken…. Daarbij heeft een beetje biersommelier gedegen kennis over brouwen en de internationale biercultuur. En draait zij of hij er de hand niet voor om met die kennis on the spot een presentatie te houden over een bier. Met minimale voorbereiding, maar wel zodat toehoorders spontaan dorst krijgen en een glas ervan willen proeven. Het is niet voor niks dat het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers precies uit deze vier onderdelen bestaat.

De beste biersommeliers van Nederland meten hun krachten op maandag 3 juli in Bodegraven. Het Nederlands Kampioenschap voor Biersommeliers duurt die dag van 9.00 tot 19.00 uur. Gastheer voor dit unieke evenement is de internationaal vermaarde craft brouwerij De Molen.

400 gediplomeerde biersommeliers in Nederland

Nederland beschikt inmiddels over ruim 400 internationaal gediplomeerde biersommeliers. Daarbij is de trend dat ook steeds meer vrouwen ervoor kiezen hun kennis over bier en brouwen, verantwoorde alcoholconsumptie, proeven en smaak te verdiepen. Biersommelier kun je worden door het driedelige opleidingstraject af te leggen van Stichting Bieropleiding Nederland (StiBON). Wie het succesvol doorloopt, mag zich Internationaal Biersommelier noemen: geaccrediteerd volgens de wereldwijd geldende norm van de Doemens Academy in München.

Daarom zijn biersommeliers belangrijk

Wat hebben we aan al die Nederlandse biersommeliers? Brouwers profiteren niet alleen door de sprekende verhalen die biersommeliers over hun bieren bekend kunnen maken bij consumenten. Om zo extra belangstelling en vooral kooplust aan te wakkeren. Door kritisch te proeven helpen biersommeliers ook om de smaak en kwaliteit van Nederlands bier naar een hoger plan te tillen. Beide zaken zijn essentieel in een markt waarin onafhankelijke brouwers het steeds moeilijker krijgen.

Ondernemers in horeca en gastronomie plukken de vruchten van het werk van biersommeliers doordat zij door het verspreiden van kennis over en liefde voor bier kunnen helpen om meer geld te verdienen met bier. En als consument heb je ten slotte wat aan biersommeliers, omdat ze jou helpen meer te genieten van bier. Want hoe meer je weet over wat je drinkt, hoe meer je kunt genieten.

Kwalificatie voor het WK

Tijdens het NK voor biersommeliers gaat het niet alleen over de vraag wie de opvolger wordt van Hubert Hecker. Hij kroonde zichzelf bij de tweede editie van het NK afgelopen jaar tot kampioen. Er zijn ook tickets te verdienen voor het volgende WK in 2025 voor biersommeliers. Het NGBS vaardigt de winnaars van goud en mogelijk zilver af om Nederland daar te vertegenwoordigen. Samen met de winnaar van het volgende NK zal deze Nederland vertegenwoordigen op het WK en zich mogen meten met de beste biersommeliers van de wereld. Het Nederlands team zal uit tenminste vijf biersommeliers bestaan.