Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Geuzestekerij Hanssens stelt ​Gueuze Extra (opnieuw) voor

Geplaatst op dinsdag 12 november 2024

Geuzestekerij Hanssens is van de handvol nog bestaande geuzestekerijen veruit de oudste ter wereld. Sinds 1998 is met Sidy Hanssens en John Matthijs de vierde generatie aan zet. Het echtpaar heeft recent grote duurzaamheidsinvesteringen gedaan, want ze willen zich voortaan voltijds op het oude ambacht van het biersteken richten. De lancering van de nieuwe Gueuze Extra past in dat plaatje.

Oude naam, nieuwe geuze
​Inmiddels hebben Sidy en John een punt gezet achter hun vroegere fulltime jobs en willen ze zich voortaan helemaal wijden aan de geuzestekerij. De lancering van de Gueuze Extra symboliseert het begin van dit nieuwe tijdperk. “Gueuze Extra verwijst naar naam die mijn grootvader Theo al aan zijn geuze gaf. We hebben zelfs nog enkele vintage reclamevoorwerpen met die naam teruggevonden”, legt Sidy Hanssens uit. “We willen niet alleen de oude merknaam en de voorvaderen van Sidy eer aandoen, maar we zijn er ook in geslaagd om de authentieke smaak met de typische Hanssens-touche opnieuw te creëren”, voegt John Matthijs eraan toe. “In de Gueuze Extra zit wat minder jonge lambiek dan in onze Oude Gueuze. Toch wordt hij gekenmerkt door een hele aangename, frisse zuurtoets.” Voorlopig zal de Gueuze Extra enkel te verkrijgen zijn in champagneflessen van 37,5 cl. In de loop van 2025 zal de nieuwe geuze ook in flessen van 75 cl in omloop worden gebracht. Naast de nieuwe Gueuze Extra, de Oude Gueuze en Oude Kriek produceren Sidy en John ook een Schaarbeekse Kriek, een aardbeienlambiek (Oudbeitje), een cassis- en een frambozenlambiek.

Historie

In 1896 kocht Bartholomé Hanssens in Dworp een boerderij-melkerij die hij tot brouwerij ‘Sint-Antonius’ verbouwde. De huidige onderneming is nog steeds op dezelfde locatie gevestigd. In tegenstelling tot andere bierproducenten in de buurt brouwde hij er geen lambiek maar wel bruin tafelbier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het koperen gedeelte van de brouwinstallatie in beslag genomen door de bezetter. Daarom besliste Batholomé om de brouwerij na de oorlog niet meer op te starten maar enkel nog wort aan te kopen en gerijpte lambiek te versnijden. De bierbrouwerij werd dus een geuzestekerij. Bartholomés zoon Theo nam in 1929 de zaak over. Hij brak de laatste restanten van de brouwerij af. Naast geuzesteker werd Theo ook verdeler voor brouwerij Wielemans. Het bier werd in houten vaten geleverd en afgevuld bij Hanssens. Het tonnenmerk ‘T.H.V.’, dat nog steeds in gebruik is, verwijst naar ‘Theo Hanssens-Vastiau’. In 1974 kwam met Jean Hanssens, de zoon van Theo, de derde generatie aan het roer van de bierstekerij en de drankenhandel. Geleidelijk aan verdwenen er alsmaar meer geuzestekerijen. Toen Jean in 1997 met pensioen ging, bleven er nog twee over: 3 Fonteinen en Hanssens. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat ook Jean geen opvolging had. Zijn dochter Sidy was fulltime aan de slag op een advocatenkantoor. Haar echtgenoot John Matthijs was luchtverkeersleider. Jean Hanssens anticipeerde dat het bedrijf de deuren zou sluiten en kocht bijgevolg geen wort meer in. Hij werkte bijna de hele lambiekvoorraad op.

Vierde generatie

Geheel onverwacht richtten Sidy en John eind 1997 de vennootschap ‘Hanssens Artisanaal’ op. De drankenhandel werd afgestoten en ze kochten opnieuw wort aan. ​Veel van hun vrije tijd ging naar de geuzestekerij. Er was evenwel al jarenlang niet meer geïnvesteerd. Veel materiaal was hopeloos verouderd en dringend aan vervanging toe. Zodra de financiën het toelieten, begonnen Sidy en John met het vervangen ervan. Een van de eerste noodzakelijke investeringen was een etiketteermachine. Ook de mengtank werd vervangen en de afvulinstallatie vernieuwd. Tussen 2005 en 2015 kocht het echtpaar in Bulgarije nieuwe vaten aan. In elk van deze tonnen kan zo’n 500 liter lambiek. Op dit ogenblik telt het vatenarsenaal een 80-tal pijpen.

Duurzaam investeren
​Ook het oude gebouw onderging grote veranderingen. Er werd 800 m2 nieuw, goed geïsoleerd dak gelegd. De elektriciteitsinstallatie werd gemoderniseerd en een regenwatercollector geplaatst. Het 500 m2 grote tonnenmagazijn kreeg een nieuw plafond. Tijdens de zomer was de temperatuur in het tonnenmagazijn vaak een heikel punt. Om de lambiek optimaal te kunnen bewaren, beslisten Sidy en John om airconditioning te plaatsen die grotendeels draait op groene stroom, geleverd door 40 zonnepanelen.

Geuzestekerij Hanssens produceert tussen 300 en 400 hectoliter lambiekbieren per jaar. Het wort wordt aangekocht bij een viertal lambiekbrouwers en naar Dworp getransporteerd in IBC’s. Van daaruit wordt het overgepompt in de houten vaten waarin het kan rijpen tot lambiek. Geuze wordt verkregen door het versnijden van verschillende jaargangen lambiek die men vervolgens laat hergisten op fles. Ruim 35 procent van de productie gaat naar het buitenland. De bieren van Hanssens vindt men o.a. in Nederland, Denemarken, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada, China, Japan en Zuid-Korea.