Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

‘Franc Belge’ is nieuwe Spéciale Belge van Brouwerij De Ranke

Geplaatst op zaterdag 2 februari 2019

Brouwerij De Ranke lanceerde in de Speciale Belge taproom in Antwerpen haar nieuwste bier, Franc Belge. Een eigenzinnige Spéciale Belge, een amberkleurig bier met een biscuitachtige smaak, maar ook met een aangename bitterheid van de echte hopbellen, waar Brouwerij De Ranke om bekend staat.

Er lijkt geen betere plek om dit bier aan de liefhebbers voor te stellen, in Antwerpen, dat – tot voor kort – gold als thuisbasis voor de Spéciale Belge. Je kon je in Antwerpen meteen verraden als een vreemdeling door een pils te bestellen aan de toog. De keuze voor deze prachtige zaak, vernoemd naar deze bijzondere bierstijl, lag voor de hand. De mensen van ‘Spéciale Belge’ delen de passie van De Ranke voor lekker bier en daar hebben zij elkaar vanaf dag één in gevonden. Sinds de start zijn zij betrokken bij dit project en stonden ze met de brouwers aan – en in – de ketels.

De ‘Franc Belge’ grijpt terug naar alle kwaliteiten van een amberbier; de zachte moutsmaak van de lichtgekleurde mouten (pils, pale ale en munichmout) en een alcoholgehalte van 5,2 % alc.vol. Een doordrinkbaar bier met een zachte, doch uitgesproken bitterheid door het gebruik van Fuggles hopbellen, een variant van Kent Golding. Het is een ongefilterd, ongepasteuriseerd bier, waarvoor enkel echte hopbellen (dus geen extract, of pellets) gebruikt worden wat het bier een bittere en zachte smaak geeft. De brouwerij bedankt de Koninklijke Munt te Brussel om het toe te laten te naam en afbeelding van de vroegere munteenheid te gebruiken.