Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Force Majeure heft het alcoholvrije glas met Weynants

Geplaatst op woensdag 13 januari 2021

Force Majeure, de eerste volledig alcoholvrije brouwerij van België gaat samenwerken met  Weynants, een belangrijke verdeler van trappistenbieren. Samen gaan ze alcoholvrij speciaalbier op de Belgische kaart zetten. Om dat te vieren lanceert Force Majeure tevens drie nieuwe bieren en een nieuw design. Nu komen er een heerlijke Kriek, een Bruin bier en zelfs een Tripel Hop bij.

Dat heel België zijn vertrouwde toog moest inruilen voor de keukentafel, heeft ook trappistenhandelaar Weynants gevoeld: “Door de sluiting van de Horeca zagen onze klanten, de drankenhandels, een belangrijk deel van hun omzet wegvallen. Op zo een moment sta je open voor nieuwe opportuniteiten en verschillende brouwerijen polsten bij ons voor een samenwerking. Onze prioriteit was wel dat een eventueel nieuw product in ons assortiment niet in het vaarwater van onze trappistenbieren mocht komen. Zo bekeken we o.a. een samenwerking met een frisdrankenproducent. Maar het verhaal en enthousiasme waarmee Stijn zijn alcoholvrije bieren kwam voorstellen, wist ons te overtuigen van de troeven van Force Majeure.” Weynants is nu gekend als leverancier van trappistenbieren, en binnenkort dus ook als gespecialiseerd verdeler van alcoholvrij bier. “Wij zien dit als een perfecte aanvulling op onze core business, de trappistenbieren. De alcoholvrije bieren van Force Majeure zijn een totaal andere niche, maar we zijn ervan overtuigd dat ze binnen hun segment zullen uitgroeien tot de referentie. Net zoals de trappistenbieren vandaag de referentie zijn voor speciaalbieren.”

De brouwerij Force Majeure is één van de gevolgen van het doorzettingsvermogen van Genkenaar Stijn Panis: “Tijdens de voorbereidingen voor de Ironman triathlon – zie ‘doorzettingsvermogen’ – van Nice in 2017, ging ik steeds beter op mijn voeding letten. Daarbij kwamen ook mijn wekelijkse speciaalbieren in het vizier. Bij het opvoeren van de trainingskilometers wou ik namelijk de alcoholconsumptie wat afbouwen.” In de zoektocht naar een alternatief, bleef in België de voldoening helaas uit. Terwijl onze buurlanden geen stappen maar sprongen aan het nemen waren in hun aanbod alcoholvrij bier, bleef bierland België schromelijk achter. Stijn: “Dat vond ik – en vind ik nog steeds – vreemd.” Onder het motto, als het niet bestaat, maak het dan zelf, begon Stijn in 2019 met de opstart van Force Majeure. Met veel motivatie en doorzettingsvermogen zorgde Stijn ervoor dat de Traditional blond en de Tripel van Force Majeure nu al een internationaal begrip zijn in de wereld van de alcoholvrije bieren. Vanaf heden krijgen deze bieren een nieuw design en komen er een heerlijke Kriek, een Bruin bier en zelfs een Tripel Hop bij. Stijn: “De samenwerking met Weynants biedt groeikansen, die we volop aan het grijpen zijn. De resultaten daarvan heffen we binnenkort met evenveel trots.”