Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

FirstMile en KeyKeg starten circulair programma voor plastic drankfusten

Geplaatst op vrijdag 14 december 2018

Plastic drankfusten in de UK worden vaak niet gerecycled maar belanden op de vuilnisbelt. FirstMile en KeyKeg gaan dat in Londen met een circulair programma voorkomen. FirstMile haalt de KeyKegs op bij Londense bars. OneCircle verwerkt ze tot plastics voor nieuwe KeyKegs. Meer dan 90% van de plastic drankfusten in Engeland zijn KeyKegs en in totaal eindigen vele honderdduizenden KeyKegs per jaar in Engeland. Het gaat om een pilot van een half jaar maar het blijkt nu al te voorzien in een enorme behoefte.

Eigen recyclingmethodiek
Lightweight Containers, het bedrijf achter KeyKeg, bemoeit zich als verpakkingsproducent actief met KeyKegs in de afvalfase. Zo heeft de verpakkingsproducent een eigen recyclingmethodiek ontwikkeld en een recyclinglijn gebouwd. Samen met haar klanten, drankdistributeurs en bars bouwt het bedrijf aan een inzamelgemeenschap die KeyKegs met veel enthousiasme weer inzamelt en klaarzet voor verwerking. De recycling en het transport wordt gedaan door OneCircle: een initiatief van Lightweight Containers waar de recycling kennis en -ervaring is gebundeld.

Lege KeyKegs sparen
First Mile, die afval verwerkt voor meer dan 25.000 bedrijven in Londen, ziet nieuwe kansen met de inzameling van KeyKegs. Joe Allen, commercieel directeur van FirstMile: “We schatten dat er jaarlijks meer dan 500.000 KeyKegs in Londen eindigen en het is geweldig dat we die nu weer als grondstof kunnen gebruiken. Het voorziet in een enorme behoefte. Veel bars hebben gehoord dat we KeyKegs gaan verwerken en zijn spontaan aan het sparen van lege KeyKegs geslagen. Het is duidelijk voor iedereen dat plastic op de vuilnisbelt eindigt en men wil dat voorkomen. De tijd is rijp om samen met verpakkingsproducenten te werken aan closed loops. KeyKeg loopt daarin ver voorop.”

Inzamelgemeenschap
Annemieke Hartman van OneCircle: “We willen dat onze KeyKegs wereldwijd weer als grondstof worden gebruikt. Het liefste voor nieuwe KeyKegs maar desnoods ook voor andere hoogwaardige toepassingen. Dat kan omdat jaren geleden hebben gekozen voor een circulair ontwerp. We hebben verschillende inzamelmodellen en verwerkingsmethoden ontwikkeld en zoeken met iedereen in onze markten naar circulaire oplossingen. We werken samen met brouwers, drankendistributeurs en innovatieve afvalbedrijven zoals First Mile en GroenCollect. We hebben ook gereedschap ontwikkeld waarmee onze supply chain zelf de waardevolle materialen uit een KeyKeg kunnen scheiden. De inzamelgemeenschap groeit wereldwijd snel.”