Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Fiona de Lange jureert als eerste Nederlandse vrouw op World Beer Cup

Geplaatst op woensdag 28 februari 2024

Internationaal Biersommelier Fiona de Lange gaat als eerste Nederlandse vrouw jureren op de World Beer Cup in de Verenigde Staten. Deze bierwedstrijd staat bekend als de meest prestigieuze biercompetitie ter wereld, ook wel de Olympische Spelen van het bier. De jaarlijkse bierwedstrijd wordt gehost door de Brewers Association in samenwerking met de Amerikaanse Craft Brewers Conference. Dit jaar vindt de World Beer Cup plaats in Denver en Las Vegas.

In april komen ruim 200 juryleden uit circa 26 landen van over de hele wereld naar de Verenigde Staten om meer dan 10.000 bieren van bijna 2.500 brouwerijen in 100 biercategorieën te beoordelen. Om zitting te nemen in de jury dien je uitgenodigd te worden op basis van een aanbeveling van meerdere internationale bierprofessionals. Naast Fiona de Lange zal vanuit Nederland ook de gerenommeerde internationale bierexpert Rick Kempen jurylid zijn. Hij viert als jurylid dit jaar zijn vijfjarige lustrum!

Fiona de Lange: “Voor mij is het een droom die uitkomt! Het stond bovenaan mijn bucketlist om te jureren in de olympische spelen van de biercompetities. Aan de vraag om te komen jureren gaat heel wat vooraf. Een sollicitatiebrief en meerdere internationale aanbevelingen zijn nodig om bij de competitiedirecteur Chris Williams in beeld te komen. Ik voel mij waanzinnig vereerd dat ik begin april naar Denver mag afreizen en samen met Nederlandse biergrootheid Rick Kempen, die in Las Vegas zal jureren, Nederland mag vertegenwoordigen.” Rick Kempen: “De World Beer Cup wordt gezien als de Olympische Spelen voor bier. Het winnen van een medaille bij deze wedstrijd, beoordeeld door een internationale jury die zowel divers als kundig is, betekent écht wat in bierland. Ik vind het een grote eer hiervoor gevraagd te worden als Nederlands jurylid en ervaar het telkens weer als een leerzaam en prachtig evenement, waarbij ik talloze grootheden uit de industrie tegenkom van wie ik altijd wat opsteek. Voor brouwerijen vind ik het een must om er aan deel te nemen.”

World Beer Cup

Deze wereldwijde biercompetitie is sinds 1996 opgezet om de kunst en wetenschap van het brouwen te vieren. Het doel is om de consument wereldwijd kennis te laten maken met verschillende bierstijlen en smaakprofielen die bier rijk is. “Wanneer professionals uit de branche de uitmuntendheid van bieren van over de hele wereld erkennen, kan de bierdrinker er zeker van zijn dat deze merken de beste zijn die verkrijgbaar zijn”, zegt Chris Williams, directeur van de World Beer Cup competitie.