Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Eylenbosch-bier ‘Patience’ beschikbaar bij Delhaize–winkels

Geplaatst op woensdag 18 november 2020

Sinds kort kan je het eerste bier van de heropgerichte Brouwerij Eylenbosch in de winkels van het Belgische Delhaize vinden: de ‘Patience for Eylenbosch’ is een heerlijk frisse Saison van 5.5 %. Brouwerij Eylenbosch, gelegen in Schepdaal, was één van de belangrijkste lambiekbrouwerijen uit de vorige eeuw en is een naam die klinkt als een klok. Het is Erik De Keersmaeker, vijfde generatie van een brouwersfamilie uit Kobbegem, die met een paar vrienden en brouwer Klaas Vanderpoorten van Eylenbosch opnieuw één van de parels van het Belgische bierpatrimonium wil maken. 

Patience for Eylenbosch
In afwachting van zijn Oude Gueuze en Oude Kriek brengt brouwerij Eylenbosch een Saison op de markt met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’. Dit donkerblond bier heeft een kruidige en ronde smaak met een sterke maar aangename hopbitterheid. Door het lage alcoholpercentage (5,5%) is het een aangename dorstlesser voor een breed publiek. Door de overeenkomst met foodretailer Delhaize zal ‘Patience for Eylenbosch’ verkrijgbaar zijn in de winkels van Delhaize, goed voor zo’n 300 extra verdeelpunten verspreid over geheel België.

Authentiek en lokaal
Brouwerij Eylenbosch is zeer verheugd met deze overeenkomst. Erik De Keersmaeker: “België is en blijft een bierland. Elke week komen er nieuwe bieren op de markt, wat het niet evident maakt om daarin je plaats te veroveren. We zijn dan ook zeer blij dat Delhaize, als toonaangevende foodretailer, in ons project gelooft.” Deze erkenning is een bevestiging van de lokale aanpak en authenticiteit van brouwerij Eylenbosch. De vraag naar speciale en authentieke bieren neemt immers toe. “Niet alleen in de horeca maar ook in retail. Door ‘Patience for Eylenbosch’ aan ons assortiment toe te voegen spelen we daarop in. Het is niet alleen een lokaal bier, maar het is ook een mooi authentiek verhaal van lokale ondernemers die een bekende brouwerij met een roemrijk verleden nieuw leven inblazen met respect voor de traditie”, aldus Helene d’Hollander, Category Manager bij Delhaize.

Eylenbosch Oude Kriek en Oude Gueuze volgen
De traditionele methode en het authentieke recept, maakt dat het productie- en rijpingsproces van de Eylenbosch Oude Kriek 2 jaar is, en dat van Oude Gueuze zelfs 3 jaar. Brouwerij Eylenbosch is opnieuw lambiek beginnen brouwen in seizoen 2018-2019, en in juni 2020 zijn de eerste flessen kriekenlambiek gebotteld. De Eylenbosch Oude Kriek zal dus klaar zijn in december 2020. Parallel met het traject in de foodretail gaat brouwerij Eylenbosch de focus ook leggen op de horeca zodra dit weer mogelijk is. “We willen meer in horecazaken aanwezig zijn zodat meer mensen de gelegenheid krijgen om onze bieren – in eerste instantie ‘Patience for Eylenbosch’ – te proeven. Een referentie zijn in de betere horecazaak is absoluut ons streven, en we zijn dan ook een assortiment van bieren aan het ontwikkelen met in de pijplijn een Pale Ale Speciale en een Special Blond….  Meer nieuws volgt.”