Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Export brengt Europa’s bierproductie naar de hoogste in acht jaar

Geplaatst op donderdag 6 december 2018

De bierproductie in Europa steeg in 2017 naar een hoogtepunt sinds acht jaar. Dit kwam door een recorduitvoer, een toename van het aantal microbrouwerijen en de groei van het aantal producten met een laag alcoholgehalte. Volgens het laatste rapport van The Brewers of Europe over de Europese biersector, steeg de productie met 2 miljoen hectoliter naar 39,6 miljard liter. De export bereikte een recordhoogte, één op de vijf bieren werd verscheept naar het buitenland en een derde daarvan naar buiten de EU.

Duitsland de topproducent
Met een productie van 9,3 miljard liter was Duitsland de topproducent – één op de vijf in de EU geproduceerde bieren komt uit Duitsland, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Polen (beide 4 miljard liter geproduceerd, die elk 10% van het totaal vertegenwoordigen). Duitsland en België exporteerden het meeste bier buiten hun land, elk 1,5 miljard liter. Bovendien produceert de EU nu elk jaar bijna 900 miljoen liter niet-alcoholisch bier (2% van al het bier), volgens de gegevens die Eurostat voor 2017 heeft verzameld, terwijl de productie van alcoholhoudende dranken met een lager alcoholgehalte ook toeneemt. Dit, in combinatie met de toename van het aantal microbrouwerijen in het afgelopen jaar, laat zien hoe de vraag van de consument evolueert en hoe de sector verandert om hieraan te voldoen. Ongeveer driekwart van de 9.500 brouwerijen zijn kleine en middelgrote ondernemingen, waarbij het Verenigd Koninkrijk nu alleen al 2430 brouwerijen vertegenwoordigt, waarvan er veel kleinere zijn.

Zeshonderd brouwerijen
Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen waren de top drie producenten. Andere landen met een hoog volume bier waren Spanje (3,8 miljard liter, of 9%), Nederland (2,4 miljard liter, of 6%), Frankrijk (2,1 miljard liter of 5%) en België (ongeveer 2 miljard liter of 5 %). In vergelijking met 2016 vertoonde Portugal (+ 8%) de hoogste stijging van de productie van bier, gevolgd door Italië (+ 7%), Slowakije en het Verenigd Koninkrijk (beide + 6%) en Cyprus (+ 5%). Het aantal actieve brouwerijen steeg vorig jaar met bijna 1.000 tot bijna 9500 in de EU. Er is een toename van ongeveer 6.000 brouwerijen in de afgelopen 10 jaar. Van de 9.500 brouwerijen bestaat ongeveer driekwart uit microbrewers en MKB-bedrijven, die streven naar een steeds grotere diversiteit en keuze die nu beschikbaar is voor de Europese bierconsumenten. Met 2.430 brouwerijen heeft het Verenigd Koninkrijk het grootste aantal brouwerijen in de EU, gevolgd door Duitsland (1.492), Frankrijk (1.100), Italië (868) en Spanje (521). Nederland heeft op dit moment ruim 600 brouwerijen, waarvan echter ongeveer de helft uit huurbrouwers bestaat.