Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Erkende Pannenkoekenrestaurants en De Molen brouwen ‘Stroop & Rozijnen’

Geplaatst op dinsdag 22 maart 2022

Niet alleen liefhebbers van pannenkoeken, maar ook bierliefhebbers haasten zich vanaf nu naar een erkend pannenkoekenrestaurant. De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (VEP) en Brouwerij De Molen lanceren namelijk een uniek speciaalbier: ‘Stroop & Rozijnen’. Dit unieke stroopkleurige blond bier is speciaal voor de branchevereniging gebrouwen en vooralsnog alleen bij aangesloten restaurants te verkrijgen.

Een speciaal pannenkoeken(restaurant)bier

De consumptie van speciaalbier is in de afgelopen tien jaar verdubbeld in marktaandeel van 6% naar 12%. “Wij vonden het dus hoog tijd voor een speciaalbier dat goed past bij een pannenkoek en zijn in gesprek gegaan met Brouwerij De Molen. In de gesprekken kwamen stroop en rozijnen al snel ter sprake als kenmerkend pannenkoekenbeleg, en dat zette de toon voor de smaak en kleur van het bier.” Al snel werd het startschot voor het brouwproces gegeven. Er werd gebrouwen en geproefd, met als resultaat een goed doordrinkbaar blond bier met de robijnrode kleur van stroop, of rozijnen!

Karamel en een fruitige touch

Stoop & Rozijnen is verrijkt met Rode Karamelmout en Caramout die een lichte smaak van karamel en noten afgeven. De gebruikte hop draagt bij aan een fruitige touch. “We zijn heel blij met het resultaat. Dit is het ultieme bier bij een lekkere pannenkoek, en dan maakt het niet uit of die met zoet of hartig beleg wordt gegeten,” aldus Pim, bestuurslid van de VEP.

Partner Brouwerij de Molen

Van Japan tot Noorwegen en van de Verenigde Staten tot Denemarken: wereldwijd staat Brouwerij de Molen bekend om zijn brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren. De brouwerij doet niets liever dan het ontwikkelen van speciaalbier dat nieuw van smaak, geur en ingrediënten is. De uitdaging van de VEP om een speciaal pannenkoekenbier te ontwikkelen, viel dan ook helemaal in hun straatje. “Stroop & Rozijnen past goed binnen ons assortiment en we hopen dan ook dat deze exclusieve samenwerking nog een vervolg krijgt,” vertelt Christiaan Peijnenburg van Brouwerij De Molen, onderdeel van Swinkels Family Brewers.

Exclusief bij Erkende Pannenkoekenrestaurants

Voor wie Stroop & Rozijnen wil proeven is het belangrijk om te vermelden dat het bier niet overal verkrijgbaar is. “Wij hebben ervoor gekozen om het bier in eerste instantie alleen voor onze leden beschikbaar te stellen. Dat maakt het bier extra bijzonder!” stelt Pim Bijleveld. De vereniging telt zo’n 80 aangesloten pannenkoekenhuizen en -restaurants door heel Nederland, ze staan allemaal vermeld op de website www.pannenkoekenrestaurants.nl. De Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants is een brancheverenging voor pannenkoekenhuizen en -restaurants. Vanuit de vereniging wordt een groot aantal initiatieven ondernomen om het rendement voor de aangesloten pannenkoekenbakkers te vergroten. Het brouwen van een bijzonder, exclusief pannenkoekenbier is er daar slechts een heel bijzonder smakelijk voorbeeld van.