Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Eerste vat ‘collab’ NoordtKaap van Rotterdam-noord naar -zuid gevaren

Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019

De twee toonaangevende Rotterdamse brouwerijen Kaapse Brouwers en Brouwerij Noordt hebben samen een collaboration-bier gebrouwen: de NoordtKaap. Een DIPA Lager van 8,5% alcohol, een bijzonder smaakvol en verrassend bier. Het eerste vat werd vrijdag 18 januari spectaculair met een rib-boot vanaf Brouwerij Noordt (in Rotterdam-noord) over de Rotte en de Maas naar Kaapse Brouwers (in Rotterdam-zuid) gevaren.

Het bier is gebrouwen door de Peter Rouwen, hoofd brouwzaken van Brouwerij Noordt, en Étienne Vermeulen, hoofdbrouwer bij Kaapse Brouwers, samen met hun beider collega-brouwers. Ze kozen voor een ondergistende lager met veel smaak. Het verraderlijke bier is verrassend droog en hoppig en heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Er is 2000 liter gebrouwen die al bij voorbaat geheel is uitverkocht. Het bier is zowel of fust als op fles verkrijgbaar. Rouwen: “De eerste reacties zijn erg positief. We kijken het even aan, maar misschien gaan we dit bier allebei wel vast in ons assortiment opnemen.”

De spectaculaire lancering van het bier vond dus plaats door het eerste vat NoordtKaap niet per auto, maar per boot over de Rotte en de Maas van noord naar zuid te varen. In de rib-boten zaten alle brouwers en enkele genodigden. Het werd een enerverende tocht door Rotterdam langs unieke Rotterdamse plekken als de Van Nelle Fabriek, de Euromast, de Erasmusbrug, MS De Rotterdam, Hotel New York en meer. Tijdens de tocht werd er door de brouwers op soms hoge snelheid al volop van het nieuwe bier genoten, onder toeziend oog van de nuchtere schippers. Aangekomen bij Kaapse Brouwers in de Fenix Food Factory in Rotterdam-zuid werd het eerste vat aangeslagen waarna het nog lang gezellig was.