Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Duurzame samenwerking Klompenhoeve en Brouwerij Egmond

Geplaatst op dinsdag 31 juli 2018

Het restant van de granen dat overblijft na het brouwproces heet bostel. Het is het geen afval maar een restproduct, want het is een waardevol voedingsmiddel. Bostel is zeer eiwit- en energierijk. Bakkers kunnen het in het brooddeeg mengen. Maar de bostel van Brouwerij Egmond gaat naar de geiten van de Klompenhoeve.

Zorgboerderijen
De Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef is een van de eerste zorgboerderijen van Nederland. Zij bieden mensen met een verstandelijke beperking zinvol agrarisch en ambachtelijk werk in een prettige, veilige woonomgeving. Zodanig, dat zij zich verbonden voelen met de maatschappij en zich persoonlijk kunnen ontwikkelen.

Voor de geiten
En de geiten? In het begin keken ze wel een beetje gek. ‘Wat is dat nu weer?’ Maar intussen zijn ze er dol op geworden, vooral op de bostel van de Abdijbock. Van de melk die ze geven maakt de Klompenhoeve kaas. Jawel, die kaas kan je dan weer proeven in het Proeflokaal van de brouwerij. Een mooie bijdrage aan een circulaire economie.