Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Duurzaamheid op je bord bij AEHT Cornet Trophy

Geplaatst op dinsdag 26 februari 2019

De jaarlijkse AEHT Cornet Trophy, georganiseerd door de Belgische afdeling van de AEHT in samenwerking met brouwerijen Palm, De Hoorn en Rodenbach focuste op het thema ‘duurzaamheid op je bord’. Bij AEHT België zijn 17 hotelscholen aangesloten. Zestien leerlingen uit de derde graad namen op 21 en 22 februari deel aan deze wedstrijd, die werd gehouden op de Campus Boomgaard van Talentenschool Turnhout. Leerlingen gingen heel creatief en enthousiast aan de slag met combinaties van gerechten en bier. De Cornet wisselbeker ging naar het winnende keuken- en zaalteam.

AEHT staat voor Association Européenne des Ecoles d’Hotellerie et de Tourisme. Voorafgaand aan de wedstrijd werden door loting teams samengesteld met leerlingen uit verschillende hotelscholen. Zij kenden elkaar niet, moesten in team samenwerken en een volledig menu uitwerken dat in een voorbereidingstijd van drie uren geserveerd kon worden. Receptuur en werkwijze moesten worden uitgeschreven. De leerlingen woonden ook diverse workshops bij rond het gebruik van wijting en omega-baars, beer-and-food-pairing en het maken van biercocktails. Voor de wedstrijd werd hen gevraagd om een biercocktail te maken op basis van Rodenbach FruitAge evenals een amuse met wijting, een voorgerecht met omegabaars, een hoofdgerecht met Kempisch lam en Cornet en een dessert met seizoensgroenten. In de gerechten en bij de maaltijden mochten zij vrijblijvend kiezen uit diverse andere bieren: Cornet, Palm, Brugge Tripel, Rodenbach Vintage en Arthur’s Legacy created by Viki Geunes.

Beer-and-food-pairing
“In 2011 hebben wij onze schouders gezet onder het initiatief van de AEHT-cup voor leerlingen van hotelscholen. Als ik zie waar wij nu staan en hoe de leerlingen bier en gerechten weten te combineren, dan denk ik dat er tijdens deze jaarlijkse wedstrijd fantastische dingen zijn gebeurd”, stelt Peter Buelens, PR en Communicatiemanager van Brouwerij Palm – Rodenbach. “De leerlingen hebben beer-and-food-pairing op een hoog niveau gebracht en aangetoond dat er heel wat mogelijkheden zijn om bieren en gerechten met elkaar te combineren. Voor Swinkels Familiy Brewers Belgium is de ondersteuning van AEHT een maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als doel studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden aan te scherpen. Zo maken jonge professionals kennis met de rijke Belgische biercultuur. Niet voor niets zijn beer-and-foodpairing en serveerkunde van bier een verplicht onderdeel binnen de wedstrijd. Niet alleen wordt de culinaire kennis rond bier aangescherpt maar ook de sociale vaardigheden worden door het werken in teamverband extra ontwikkeld.”