Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Driesterrenrestaurant Boury ontwikkelt met stadsbrouwerij Kazematten eigen bier

Geplaatst op maandag 17 juni 2024

Driesterrenrestaurant Boury (Roeselare) bundelt krachten met Brouwerij Kazematten voor hun eigen bier ‘Flavas’. Zaakvoerders Tim, Inge en Ben brengen al enkele jaren verfijnde dranken uit onder het label ‘Boury Bottled’, die allen een kruidige en fruitige toets dragen.

De Roeselare connectie

Roeselenaar Rudi Ghequire was decennialang de meesterbrouwer en directeur van Brouwerij Rodenbach in Roeselare. Sinds april 2024 is hij met ‘Rodenbach-pensioen’ en kan hij zich nog meer concentreren op zijn geesteskind Brouwerij Kazematten, waarvan hij mede-eigenaar is en 10 jaar geleden mee uit de grond stampte. De bieren van Kazematten worden gebrouwen in Ieper en gebotteld bij St.Bernardus in Watou. In hun zoektocht naar een partner voor de ontwikkeling van hun eigen bier kwamen Tim en zijn team logischerwijs gauw terecht bij Rudi, die meer dan 40 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling van bierrecepten.

Karakter, smaak en aroma’s

Flavas is een blond kruidig bier (6%) van hoge gisting, gebrouwen met Belgische pilsmout en uitsluitend streekeigen aromatische hop, naar de inspiratie van 3-sterrenchef Tim Boury. Dankzij de specifieke gist en afwerking met kruiden zoals citroenverbena, lavas en Boury Yakumi likeur, is Flavas zonder meer een bijzonder gastronomisch bier.

Rudi Ghequire: “Flavas heeft een uitgesproken kruidig karakter dat je niet meer onmiddellijk in bier zou verwachten. Het gaat terug naar de vroeg Middeleeuwse oorsprong van bier, waarbij tal van kruiden gebruikt werden om het bier gastronomische- en gezondheidseigenschappen te geven. We kozen voor een Belgische pilsmout van de hoogste kwaliteit en een brouwwater dat kan vergeleken worden met dit van de stad Pilzen in Tsjechië. We hebben enkel met streekeigen aromatische hopvariëteiten gewerkt. Het brouwsel werd vergist met een bijzondere biergist, gekend voor zijn exotische smaaksensaties zoals lychees en tropisch fruit. Flavas werd bijkomend op smaak gebracht door mengsel van citroen verbena, lavas en Boury Yakumi likeur. Het is absoluut een bijzonder bier met een unieke smaaksensatie, bestemd voor zowel lichaam als geest, een totaalbeleving die zonder meer zijn plaats verdient in de gastronomie. Flavas is een ode aan wat bier meer kan zijn!”

Hannes Malfait (sales en export manager Europa voor zowel Kazematten als St.Bernardus): “We zijn zonder meer verheugd dat we ons wagonnetje mogen aanhaken bij een internationale culinaire grootmacht als Boury. Deze samenwerking voelt als een grote erkenning voor het vakmanschap dat we dag in dag uit aan de man leggen.”

Tim Boury: “Het combineren van gastronomie met bier is een kunst. Met het Flavas-bier is het canvas levendig met frisse, zilte tonen dat heel wat mogelijkheden biedt om te pairen. Van smaakvolle zeevruchten tot pittige salades en stevige gegrilde groenten, Flavas-bier verfrist en verrijkt de smaakervaring.”

Ben Boury: “Als onderdeel van sociaal verantwoord ondernemerschap ligt de focus bij Boury op het optimaal inzetten van lokale kennis en ervaring die onze regio rijk is. Dit is één van de redenen voor de samenwerking met de brouwerijen Kazematten in Ieper en St.Bernardus in Watou. Niet alleen bevinden deze zich in onze geboortestreek, maar ze delen ook onze filosofie: het vertalen van kennis en ervaring naar uitzonderlijke producten.”

Brouwerij Kazematten – Ypres City Brewery

De Ieperse stadsbrouwerij Kazematten bevindt zich onder de vestingen die de stad omwallen. De unieke historische Kazematten van het ‘Houten Paard’ aan de Rijselpoort werden omgetoverd tot een authentieke brouwerij en vormen sinds 2014 het schouwtoneel voor de Wipers Times-bieren. Het was vanuit deze locatie dat de Britse soldaten tijdens WOI hun satirisch blad ‘The Wipers Times’ uitgaven. Brouwerij Kazematten is het creatieve geesteskind van Hans Depypere (zaakvoerder brouwerij St.Bernardus) en Rudi Ghequire (ex-meesterbrouwer Rodenbach). Hans liet de eer aan dochter Julie Depypere om samen met Rudi hun schuimende droomproject in goede banen te leiden – it runs in the family.