Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Driehonderdste StiBON-biersommelier en rokerige masterclass

Geplaatst op maandag 27 september 2021

StiBON viert het nieuwe lesseizoen met heuglijke mijlpaal en een bijzondere masterclass. Vrijdag 24 september reikte StiBON het driehonderdste officiële diploma Biersommelier uit. Deze mijlpaal werd bereikt tijdens de eerste opleiding in Obertrum sinds een gedwongen pauze van een jaar. Luisa Schroën van de Bierverteller uit Utrecht was de gelukkige die dit bijzondere diploma in ontvangst mocht nemen. Daarnaast is het de hoogste tijd om naast twee online masterclasses ook een weer eens fysieke masterclass te organiseren. Biersommelier en schrijver Markus Raupach uit Bamberg zal bierliefhebbers in woord, beeld en bier meenemen naar de bijzondere biercultuur van het rookbier in en rond de stad Bamberg.

Rookbier is voor veel bierkenners een intrigerende biersoort. “Niet beoordelen tot na de derde slok”, zeggen we bij StiBON. Speciaal voor deze masterclass heeft Markus een duik in zijn kelder genomen en maar liefst elf bijzondere bockbieren meegenomen. Hieronder bieren van Schenkerla (waarvan enkele gerijpt), Spezial (waaronder een speciale editie die op whiskyvat opgevoed is), Weiherer, Landwinkl en meer. Aanmelden voor de masterclasses kan via: https://stibon.nl/opleiding/aanmelden-masterclass/

Overigens was Luisa niet de enige die haar diploma vorige week in ontvangst mocht nemen. In totaal is Nederland tien biersommeliers rijker. “Het niveau van de kandidaten was bovengemiddeld hoog”, merkt Jens Luckart van de Kiesbye Akademie in het BierKulturHaus op. “Deze groep, maar ook onze masterclasses laten zien dat de bierwereld in Nederland weer terugveert na een moeilijke periode”, aldus Henri Reuchlin, coördinator van StiBON Bieropleidingen. “We merken het ook in de interesse in onze opleidingen die deze maand weer van start zijn gegaan. Voor het eerst sinds tijden kunnen we de hele opleiding weer op locatie geven. Daarnaast blijft de digitale StiBONline opleiding bestaan, omdat we merken dat die duidelijk in een behoefte voorziet.”

StiBON is de oudste en meest gewaardeerde bieropleiding van Nederland, opgericht in 2009. Naast het overdragen van theoretische kennis speelt het gezamenlijk proeven en beschrijven van bieren een belangrijke rol tijdens de lessen. Daarnaast organiseert StiBON samen met Lentiz onderwijsgroep een MBO4-opleiding tot brouwer. StiBON verzorgt zijn opleidingen onafhankelijk van brouwerijen of leveranciers.